Як знизити небезпеку виникнення пожежі при використанні пічного опалення

 

Щоб піч була тільки джерелом тепла

 

Як знизити небезпеку виникнення пожежі

 при використанні пічного опалення.

 

Незважаючи на розвиток газифікації, в осінньо-зимовий період пічне опалення продовжує залишатися основним джерелом тепла для багатьох громадян. Саме в цей час, як показує статистика, домашнє вогнище може стати джерелом підвищеної небезпеки. А затримка з включенням центрального опалення в квартирах є передумовою використання практично в цілодобовому режимі побутових нагрівальних приладів. У зв'язку з цим при настанні холодів різко зростає кількість пожеж через недотримання правил користування системами пічного опалення та порушення правил експлуатації електроприладів.

У будинках, де є пічне опалення, завжди існує небезпека пожежі. При зведенні печі потрібно дотримуватись безлічі умов дотримання безпеки.

Перед початком опалювального сезону печі та димарі необхідно прочистити, відремонтувати і побілити, закрити тріщини. Перед початком опалювального сезону кожну піч, а також стан димового каналу в межах приміщення, і особливо димові труби на горищі треба побілити вапняним або глиняним розчином (щоб на білому фоні можна було помітити - якщо з'являються чорні плями від того, що там утворилися тріщини через які проходить дим). Піч, димова труба в місцях з'єднання в міжповерхових перекриттях повинні мати потовщення цегляної кладки - оброблення.

       Ширину оброблення, якщо піч топиться один - два рази на добу, роблять в одну цеглу, дерево в місцях зіткнення потрібно ізолювати азбестом. Якщо піч топитися тривало, то ширина оброблення повинна бути не менше півтора цегли. Розчин, який використовується для кладок оброблень близько горючих стін або перегородок, роблять з глини, цементу або вапна.

Основним є те, щоб ті частини печі та димаря, які сильно нагріваються, не мали точок дотику з легко займистими деталями споруди. Для ізоляції таких місць використовуються матеріали, які не горять, наприклад азбестові листи або цегла.

Запам'ятайте деякі рекомендації з монтажу та експлуатації пічного опалення, суворе дотримання яких дозволить уникнути пожежі у Вашому будинку:

  1. Печі і димарі повинні бути справними, без тріщин, поштукатурені і побілені.
  2. Ремонт, очищення і профілактичний огляд печей повинен виробляти кваліфікований спеціаліст.
  3. У період опалювального сезону димоходи необхідно очищати від сажі не менше одного разу на 2 місяці.
  4. Димарі і печі повинні бути виконані з негорючих матеріалів. Для захисту горючих та важкогорючих конструкцій стін та перекриття передбачаються відступи (повітряний проміжок) і оброблення з негорючих матеріалів.
  5. У печі повинні бути справні дверцята, заслінки відповідних розмірів і перед топковий металевий лист, прибитий до дерев'яної підлоги, розміром 50х70 см без дефектів і прогарів.
  6. У зимовий час печі рекомендується топити 2-3 рази на день, тривалістю не більше 1,5 години.
  7. Увечері топити печі необхідно припиняти за 2 години до сну.

Забороняється експлуатувати печі з тріщинами і нещільно прилеглими камінним дверцятами, використовувати для розпалювання горючі рідини (бензин , гас і т.д.), сушити на печі і в безпосередній близькості від неї дрова, взуття, одяг, встановлювати впритул до неї меблі. Також забороняється залишати гріючу піч без нагляду і доручати нагляд за нею дітям.

Пам'ятайте, що не можна:

- розпалювати печі легкозаймистими рідинами (бензин, гас і тому подібне);

- залишати без нагляду самі печі;

- залишати біля печі дітей без нагляду;

- перегрівати піч.

При тривалому обігріві навіть вогнетривка цегла схильна до теплового руйнування, тому максимальна тривалість нагрівання не повинна перевищувати півтора годин. Золу і шлак необхідно поливати водою і видаляти в безпечне місце.

 

 

 

Матеріал підготовила

методист обласного методичного кабінету

НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Треніна А.С.

Анонс Закарпаття

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.