Небезпека прихована часом

З настанням потепління після затяжних холодів земля викидає в поле зору вибухонебезпечні предмети, особливо таке трапляється під час сільськогосподарських робіт.
Тож, аби не трапилося біди, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області нагадує кілька простих правил, які можуть вберегти життя людей:
• якщо ви знайшли предмет, який зовні нагадує боєприпаси або є невідомим, не торкайтеся його. Ступінь небезпеки вибухонебезпечних речей можуть визначати тільки професійні піротехніки. Саме вони й приймають рішення про подальшу долю підозрілих предметів;
• місце, де виявлено небезпечну знахідку, варто обгородити та організувати його охорону, щоб ніхто не зміг на неї випадково наткнутися. Слід припинити будь-які сільськогосподарські чи інші роботи на цій ділянці. Про підозрілий предмет необхідно терміново повідомити підрозділ ДСНС, зателефонувавши за номером 101. Дзвінки з мобільного на короткий номер є безкоштовними;
• у нагоді також можуть стати й представники органів місцевого самоврядування, які мають відповідні інструкції з цивільного захисту населення в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

ПАМЯТАЙТЕ!

Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

Матеріал для "Анонс Закарпаття" підготувала методист НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Просяник Н.С. 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.