Сходження лавин сталося на схилах гір Говерла та Мала Близниця


Туристи зафіксували сходження масивної лавини на Говерлі поблизу синього маршруту з Заросляка.

Також зафіксовано схід масивної лавини на східному схилі гори Мала Близниця.

Що робити під час лавини???

Снігові маси починають сходити зі страшним гуркотом, тож початок процесу помітити не складно. Далі у вас будуть буквально лічені хвилини, щоби щось зробити. Інстинктивно ви, швидше за все, захочете втекти від лавини, проте зробити це вкрай складно, а часто взагалі неможливо. Лавина їде вниз з шаленою швидкістю, і піти від неї вдається тільки професійним лижникам та справжнім щасливчикам. Можна встигнути переїхати за контрфорс (ребро), якщо лавина відносно невелика і відстань між вами достатня для потрібного маневру.
В інших випадках треба діяти, залишаючись на місці. Зніміть рюкзак (за винятком лавинного), лижі/борд. Якщо в цей час перебуваєте в наметі, негайно залиште його! Сховайтеся за скелю, дерево, валун, якщо такі є поруч. Спробуйте зафіксуватися, вхопившись за гілки або закопавшись лижними палицями в сніг. Є ймовірність, що снігові маси пройдуть мимо і ви відносно легко відбудетеся.
Якщо ж лавина поглинула і потягла вас донизу, дійте так:
  1. Щосили намагайтеся залишатися на поверхні або якомога ближче до неї. Для цього робіть плавальні рухи руками та ногами, як у воді. Намагайтеся "відплисти" ближче до краю лавини — там безпечніше. Якщо у вас є лавинний рюкзак, активуйте надувну подушку.
  2. Коли рух снігових мас припиниться, і ви зрозумієте, що опинилися в сніговій пастці, злегка притисніть ноги до колін, а зігнуті руки виставте перед обличчям (прийміть так звану "позу боксера"). Поки сніг із льодом не перетворилися на «бетон», постарайтеся сформувати перед обличчям та грудьми порожній простір, щоб було легше дихати.
  3. Самостійно вибратися з лавини практично неможливо, проте, якщо над вами невеликий шар відносно м'якого снігу, варто спробувати. Рухайтеся у бік просвіту, а якщо такого немає, визначте верх-низ з допомогою слини (куди потече, там низ).
  4. Якщо вибратися самостійно не виходить, чекайте на рятувальників. Не панікуйте, дихайте повільно, щоб заощаджувати кисень.
  5. Не давайте собі заснути.
  6. Не кричіть! Витратите сили, а крізь товщу снігу вас все одно не почують. Подавайте звуковий сигнал лише тоді, коли самі чуєте голоси людей.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.