На Закарпатті активізувались кліщі


У зв'язку з надзвичайно теплим лютим в області активізувалися кліщі, які становлять значну небезпеку як для людини, так і для тварин.

За повідомленням лікарів-ветеринарів краю випадки укусу тварин вже були зафіксовані в Ужгороді та Мукачеві, а також в Берегівському та Тячівському районах. 

Що робити, коли це сталося або як витягнути кліща у собаки?

Навіть, незважаючи на профілактику і часті огляди собаки, під час прогулянки кліщ може її вкусити. Якщо це сталося, швидко починайте діяти за інструкцією : Убийте кліща. Ветеринари радять витягувати кліща мертвим, для його знешкодження потрібно залити його рослинним маслом або спиртом. Всього може знадобитися хвилин 20. Поки діє масло або спирт, підготуйте вогнетривку ємність, в яку потім покладіть комаху і інструменти: рукавички, хірургічний затиск або вигнутий медичний пінцет. Добре, коли такі інструменти про всяк випадок є в будинку, але якщо немає, підійде і звичайний косметичний пінцет або будь-який затиск. Якщо немає рукавичок, руки потрібно обробити антисептиком або просто добре вимити з милом – до і після процедури. Переконайтеся, що кліщ загинув (при спробі витягнути його він не буде ворушити ніжками), захопіть його інструментом максимально близько до місця укусу, затисніть акуратно його хоботок, провертайте його проти годинникової стрілки і одночасно та обережно тягніть вгору. Як правило, 1-4 поворотів вистачає, щоб дістати кліща зі шкіри собаки. Обробіть край ранки, що залишилася після укусу антисептиком. Кліща покладіть в приготовлену ємність, закрийте її кришкою. Зберігати кліща варто для того, щоб провести його лабораторне дослідження. Якщо не плануєте робити цього, спаліть комаха, не виймаючи з банки, під закритою кришкою.

Не рекомендується тиснути, рвати і різко висмикувати кліща.

Його частини можуть залишитися в шкірі, що може продовжити процес її відновлення або стати причиною запалення або хвороби Лайма.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.