Закарпатські села залишились без світла на Святвечір (ВІДЕО)

 У закарпатських селах тисячі жителів ризикують залишитися в різдвяну ніч без електічества. Електроопори, на яких тримаються дроти, сильно постаріли. Багато стоять вже по пів-століття і навіть від вітру ламаються, як сірники.  

У селі Кошельово таке відбувається регулярно. Місцеві жителі вимушені самостійно відновлювати лінії електропередач. Часом дроти доводиться кріпити просто деревам. Тему продовжить - Марина Коваль.

Марина Коваль, кореспондент:

- У селі Кошельово замість нових бетонних електроопор стоять ось такі - дерев'яні. Їх не змінювали з шістдесятих років минулого століття. Старі, трухляві - вони кожну хвилину норовлять впасти.

Цей стовп - у дворі будинку Марії Волошин. Жінка показує - електроопора прогнила зсередини і в ньому облаштувала гніздо білка.

Марія Волошин, мешканка с. Кошельово:

- Постійно платимо за електроенергію, усьо в нас як має бути, а світло слабе, постоянно перепади постійні, і вот дитина не може гратися у дворі туту стовп біля хати, і біля будинку, боїмеся постійно, шо то впаде.

Люди самі зміцнюють стовпи як можуть - підв'язують, підпирають. Однак через деякі час - вони знову падають. Ця електроопора не витримала снігопаду. Її знову ремонтували люди - енергетики виклик проігнорували.

- Люди осталися одрізані без світла, і своїми силами прийшлося на крайній случай прибити до дерева, до вільхи, натягнули резинові шланги і так уже три роки, як воно существує.

Забезпечує електрикою село приватна фірма-монополіст - Хустсткая районна енергомережу. У сільраді кажуть: змусити підприємство замінити електроопори - не можуть.

Олена Рогач, голова села Кошельово:

- РЕМ є приватна структура, недержавна структура, і лише звереннями від громадянина або своїми сесійними можемо тільки звертатися в обленерго чи РЕМ, щоб робилися якісь роботи.

У самій РЕЗ сказати - коли в Кошельово замінять старі електроопори - не можуть. За словами начальника підприємства, такі роботи стверджують в Ужгороді - в обласному управлінні енергомереж.

Ярослав Керечан, начальник Хустської РЕЗ:

- Було проведено обстеження, було складено акт, є припис, є складені термін. + Буде розроблений проект, буде розроблений кошторис - можна буде більш конкретно звертатися.

В обласному управлінні енергомереж кажуть: у Закарпатті близько тридцяти тисяч дерев'яних опор, які терміново потрібно змінювати. Грошей на це немає - адже тільки на 1 стовп потрібно три тисячі гривень.

Валерій Хохлов, заступник технічного директора ВАТ "Закарпаттяобленерго":

- Ці гроші закладені в тариф, ви знаєте, шо тариф сталий, на жаль, і він не покриває тої собівартості, яка затрачується на видобуток і передачу електричної електроенергії.

Тим не менш, в Кошельово в цьому році все ж замінять аварійні опори, пообіцяли нашій знімальній групі в обленерго. Причому, найближчим часом. Більше ста тисяч гривень - вже виділили.

 

 

Подробиці



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.