Размышления депутата: помню, знаю, верю ...

У своєму житті ніколи не був осторонь розвитку суспільства. Останніми роками обирався депутатом V-го скликання Тячівської міської ради і є депутатом VI скликання Тячівської районної ради. Ради – це орган законодавчої влади, і тому ти, депутат, несеш на собі відповідальність за життя громади. Звучить пафосно, але чи дійсно діяльність депутата настільки відповідальна, що він відповідає за ті чи інші негаразди в суспільстві? Факт висунення і обрання від політичної сили – Партії регіонів – для мене важливого значення не мав, так як депутат обирається мешканцями округу або громади і їм підзвітний. Подібне відношення має бути для депутатів всіх рівнів. Для народного обранця важливо мати свою позицію, відстоювати її перед депутатами та серед своїх однопартійців. При цьому громада повинна визнавати, що можливості депутата обмежені і відповідно обмежені можливості рад та громад, про що вже багато років ведуть розмови політики і з приводу чого готується так звана «адміністративна реформа», зміни до законодавчих актів, які регулюють життя громад.

На сьогоднішній день діяльність комісії, яку я очолюю в раді, спрямована на покращення економічного стану району. Проте вона обмежилась зверненнями та заявами до різних рівнів та гілок влади, кінцевий коефіцієнт корисної дії яких близький до «нуля». Функції виконавчі покладено на адміністрацію, а там, як правило, призначаються на посади «проффесіонали», які не чують депутатів. Народні обранці потрібні для прийняття тих чи інших рішень, попередньо обговорених колегіально владою. Не виникало б питань, якби влада в нашій державі була авторитетною. З року в рік ситуація в районі погіршується. Але чи відомо читачам, що «попєреднік» нинішнього голови – І. В. Бринзяник передав район новопризначеному керівнику на третій рейтинговій позиції серед адміністративних регіонів області. Чи дійсно ця інформація відповідає реальному стану речей? Як людина, що орієнтується в економіці, стверджую, що район – депресивний і кожен наступний керівник погіршує становище. Ситуація стає дедалі критичнішою, а у нас «продовжують переставляти ліжка», не міняючи «тупих» виконавців. У владі відсутні творчі, ініціативні особистості.

Приклад – житловий масив у Тереблі. Держава витратила біля 100 млн. грн. і ні один із керівників району, області не насмілився доповісти компетентним органам про безперспективність цього проекту і наявність корупційної складової. Зараз ми чуємо про відсутність питної води, колосальні втрати в процесі перекачки, електричні стовпи за 10 000 грн., огорожі за 100 000 грн. і т. д. Питання до недолугих керівників – слабо проект і калькуляцію подивитися, вивчити громадську думку мешканців громад як Солотвина так і Тереблі? З чим ви йшли до влади, на зустріч з Президентом та головою облдержадміністрації? Жаль, що у нашому суспільстві конверт, галстук та інші атрибути інколи підмінюють професіоналізм та патріотизм.

Економічний потенціал району набагато вищий від інших регіонів України. Але у зв’язку з некомпетентністю керівництва, відсутністю національної складової і бажанням «урвати» , будучи при владі , наслідком стало систематичного погіршення економічного стану району. Стан регіону визначається роботою керівництва. Як на мій погляд, найбільш ефективним керівником району був Василь Михайлович Йовдій, а правонаступники тільки погіршували стан речей.

Необхідно повністю переформатувати владу. На рівні району це обов’язок голів - ради – М. Данилюк та РДА – П. Голубки. Питання в іншому. Чи реально вони розуміють, що потрібно робити. Як депутат, стверджую, що у М.В.Данилюка відсутнє сприйняття сучасного світу. Можливо, як поету, йому Богом дано видіти те, що інші не бачать, але віддачі для громади ніякої. Людина, вихована Комуністичною партією, більше десяти років відстоюючи інтереси Партії регіонів, ніколи не зможе ефективно керувати в сучасних умовах. Тому я розумію бажання прогресивної частини населення району, учасників подій на Майдані відсторонити пана Данилюка від займаної посади. Оптимальне рішення – оцінити ситуацію, зробити висновки і подякувати депутатському корпусу за співпрацю. Не можуть займати керівні посади особи, що відправляли псевдопатріотів на Антимайдан. І це в той час, коли вже стало зрозуміло: Україна ніколи не повернеться до минулого. А пан Голубка?! Влада у нього в руках. Він ефективний менеджер в бізнесі, про що свідчать фінансові результати його підприємства. Залишилось сформувати владну команду, правильно сформулювати і поставити завдання. Зможе, якщо владне оточення навколо себе «почистить», надаючи перевагу професіоналам та патріотам. Влада починається з «голови».

Резонне питання: чому я не іду у владу? Повірте, що мій життєвий досвід дозволяє мені говорити про себе як про позитивного керівника. Але влада – це державне управління, це спеціальність, яку потрібно здобувати, а потім систематично вдосконалювати свої навики. За природою я є кризовим менеджером, а державі потрібні послідовні, системні. Потрібно людей у владу підбирати серед ефективних керівників, що мають досвід господарської роботи і підходять до неї творчо. Ситуацію в районі повинна міняти молода, відповідальна команда з творчим мисленням. Своє завтра бачу частково у бізнесі, частково у спорті, серед своїх однодумців, серед людей, які щиро дивляться тобі в очі і говорять те, що думають, а не те, що хоче почути співрозмовник.

З повагою ставлюся до представників Народної ради та самооборони Тячівського району. Пройде небагато часу, в суспільстві почнуться позитивні зміни, і ми будемо згадувати цих людей. А зараз потрібно підтримати ідеї оздоровлення суспільства, озвученні ними: очищення, люстрація, відсторонення, боротьба з корупціонерами та інше.

Одна із причин написання статі – це створення номенклатурою негативного інформаційного середовища навколо представників Народної ради та самооборони і її бажання зберегти свій вплив та владу. З усією відповідальністю хочу заявити що Віталій Бенчак, Іван Куцина, Василь Мейсарош, Сергій Рабаджі, Петро Дідух є одними із самих активних депутатів нинішнього скликання. Суспільство важко сприймає новизну, але в питаннях позитивних та конструктивних змін у житті громади району та в цілому України я підтримую саме цих депутатів, а не представників влади у Радах, які є баластом у законодавчому органі, є зайвими , тож їх потрібно відсторонювати і забувати про їхнє існування.

Я не буду присутній на черговій сесії 27 червня 2014 р., але не втрачаю надію, що кожен із депутатів – представників Партії регіонів та її сателітів, вже зрозумів, що був причетним до злочинної влади і тому повинен очиститися і зректися того зла, що привело державу до кризового стану, до війни з Росією. Не втрачаю надії, що пан Данилюк, в ім’я загиблих за Україну, за її світле майбуття прийме єдино правильне рішення і подасть заяву про складення повноважень Голови, а депутати підтримають його заяву і проголосують за відставку.

Завжди вірив, що Україна, українці заслуговують на краще життя, але для цього потрібно не спостерігати за подіями, а бути їх активним учасником. На перший план виходять громадські діячі, представники громад, а не «слуги народу» які спотворюють або не бачать потреб громади. «Слуги» свої потреби відслідковують в повній мірі. Кожен, хто іде до влади, повинен розуміти, що він буде служити громаді, вирішувати та відстоювати її інтереси і буде їй підзвітним. Ми будуємо саме таке суспільство, відкрите та демократичне.

Слава Україні!

Депутат Тячівської районної ради Андрій Терпяк

 

Анонс Закарпатья

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.