Закарпатец Балога против грузина Саакашвили

Об этом закарпатский нардеп Виктор Балога написал на Фейсбуке.

"Я погоджуюсь з тим, що з 2004 по 2012 Грузія здійснила масштабні реформи і добилася зростання певних економічних показників. В цей час вона отримувала серйозну допомогу від Заходу, приходили інвестиції в туризм, нерухомість, у сільське господарство.

Окремими місцями Грузія почала виглядати краще, ніж навіть Україна. З’явилися дороги, нові будівлі, цілі вулиці. Але це – лише фасад. Хоч і красивий.

Разом з тим, покращення економіки не було пов'язане ні з інвестиціями та інноваціями у високотехнологічні виробництва, ні з ростом робочих місць, ані зі справедливістю в розподілі доходів та боротьбою з бідністю.

Безробіття залишилось однією з ключових проблем Грузії і на кінець правління попереднього президента цей показник досяг 16%. Для порівняння, в Україні на той час показник був майже вдвічі меншим.

ВВП на душу населення в 2012 році за паритетом купівельної спроможності було 6,826 дол., а в Україні – 8 520 дол. Це якщо не враховувати, що більше половини нашої економіки – в тіні. Тобто, цифру в 8 520 можна спокійно помножити на два.

Головною статтею доходу грузинської економіки в ці роки були не податкові надходження від зростання економіки, а доходи від приватизації та зовнішні запозичення у вигляді кредитів та грантів. При цьому Грузія, отримавши колосальну допомогу, проїдала свою валюту так само, як це робила Україна в 2006-2007. Показник експорту в Грузії був майже в 5 разів менше імпорту.

Іншими словами, грузинська економіка хоч і стала привабливою та ліберальною, але так і не навчилася заробляти.

Якщо порівняти ще один показник, який говорить і про рівень медицини, і взагалі про цивілізований розвиток держави – дитячу смертність – то в Грузії вона навіть сьогодні удвічі вища, ніж в Україні. Якою тоді була реформа охорони здоров’я? Через це, у мене питання – хто кого має реформувати?

Інший аспект – правоохоронні органи. Сьогодні колишній президент не може приїхати до себе на батьківщину, бо його там посадять. А за що у вільній державі, де корумпована правоохоронна система була зруйнована до фундаменту і побудована нова, можуть посадити чесну людину? Можливо реформа була не настільки вдалою, як багатьом здається?

Кажу це не для того, щоб покритикувати грузинів. Вони, при всіх перелічених мінусах - великі молодці. Бо, мабуть, перші на постраданянському просторі, які вирішили кардинально зруйнувати совок.

Я пишу про це, щоб ми усі не втрачали здатність критично мислити і аналізувати. А головне – нарешті зрозуміли, що не потрібно створювати собі кумирів і формувати щодо них завищені очікування, бо тоді не буде і розчарувань. Політиків і чиновників не потрібно ідеалізувати. Їх потрібно наймати на роботу і контролювати її виконання." - пишет Балога.

Анонс Закарпатья



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.