"Свобода" Закарпаття проти сепаратистів в Ужгороді

Як стало відомо із сайту Ужгородської міської ради, 19 червня відбудуться громадські слухання з приводу перейменування вулиці Антона Кашшая на вулицю Володимира Фединишнця. 

Повідомляє прес - служба ВО "Свобода" Закарпаття.

 Висловлюємо свій категоричний протест проти того, аби в Ужгороді з’явилася вулиця одного із натхненників сепаратистського руху на Закарпатті, який був у числі засновників антиукраїнського «Общества подкарпатських русинов» Володимира Фединишинця, що працював редактором українофобської газети «Подкарпатська Русь».

 Зокрема, він особисто не раз публічно закликав до створення окремої держави. Цитуємо за його текстами: «Реальным и самым оптимальным остается вариант самостоятельной государственности Рутении-Подкарпатья…  Государственнось в прямом смысле как отдельное европейское государство в пределах исторических земель» . Називав Закарпаття – «так званим», «окупованим чужинецькою ордою».  До кінця життя працював на розкол української нації. Ратував за «демонтаж української мови в Підкарпатській Русі»: «В української мови в Карпатах принципово немає ніякої перспективи». Називав возз’єднання Закарпаття з Україною «окупацією». 

 Вважаємо аморальним навіть сам розгляд питання про присвоєння вулиці Ужгорода імені відвертого сепаратиста, який втративши будь-яке моральні принципи називав себе «найпопулярнішим і найчитанішим у Підкарпатській Русі»: «Рівного мені письменника у крайовій літературі ХХ століття немає». 

 Поміж тим досягнення на літературній ниві В.Фединишинця більш, ніж скромні (Більшість книжок видавав за власні кошти, бо якраз читацької популярності не мав зовсім). В області є чимало письменників, які мають значно вагоміші літературні здобутки, переможці загальнонаціональних конкурсів та премій, чиїми іменами поки що не названі вулиці Ужгорода.  Серед них і Шевченківські лауреати – Іван Чендей, Петро Скунць, Олекса Мишанич, Дмитро Кремінь, які жили і працювали в Ужгороді і прославили Закарпаття далеко за його межами. 

 Пропонуємо в майбутньому найменувати вулиці, виходячи з принципу суспільного визнання, а не родинного лобіювання, як це має місце у випадку з В.Фединишинцем.‼️

 Відповідне звернення направлене на ім'я ужгородського міського голови.

 ‼️Слухання щодо цього питання пройдуть 19 червня о 14:00 в ужгородській міській раді‼️

Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.