Угорські послідовники Адольфа з партії "Йоббік" готують провокацію в карпатському басейні

Чергові спроби угорського «Йоббіка» розхитати ситуацію в регіоні й звинуватити органи влади України у порушені прав і свобод угорців Закарпаття.
Члени угорської праворадикальної політичної партії «Йоббік» останнім часом вживають активні заходи у напрямку проведення політичної боротьби із провладною політичною партією «Фідес», звинувачуючи її у недостатній підтримці закордонних угорців, які проживають в Закарпатті, Секейському краї (Румунія) та регіоні Воєводина (Сербія). Їх звинувачення ґрунтується у відсутності на погляд радикалів активних дій з боку уряду Угорщини у питанні підтримки «автономістських прагнень закордонних угорців», та необхідність ініціювання перегляду умов т.зв. «Тріанонського мирного договору 1920 року згідно якого колишня Велика Угорщина втратила свої території, в т.ч. Закарпатську область). За заявами в ЗМІ членів «Йоббіка» вони допомагають і будуть продовжувати допомагати закордонним угорцям України, Румунії та Сербії, в питанні автономії угорських громад закордоном, тому що на їх погляд угорців продовжують утискати в питаннях використання рідної мови, зокрема і в Україні.Раніше ми повідомляли про голову «Йоббіка» Томаша Шнейдера, який часто потрапляє у скандали через свої антиукраїнські висловлювання, які межують із закликами до посягання на територіальну цілісність України., сьогодні розповімо ще про одного «борця» за угорські права та Закарпатську автономію.Депутат Національної Асамблеї Угорщини і керівник міського осередку від «Йоббік» м. Будапешт Янош Бенчік (Bencsik Janos) також дозволяє собі публічну риторику яка міститься ознаки антиукраїнської та дискредитує Україну на міжнародній арені.21 березня 2019 р. Я.Бенчік коментуючи виступ головнокомандувача добровольчого батальону «Айдар» С.Мельничука на «News One», який на запитання чи «може відбутися закарпатський референдум по Кримському сценарію, чи хочуть закарпатці приєднатися до Угорщини?» відповів: «Збройні сили України готові втрутитися. У 128 бригади є дві години, щоб дістатися до озера Балатон. Але Я.Бенчік прокоментував заяву С.Мельничука наступним чином: «українська політика вже знову шовінізмом намагається перекрити політичні біди. Ми вже давно з великим занепокоєнням спостерігаємо за тим, що українські громадсько-політичні діячі та особи, які формують громадську думку, все більш погрозливо виступають проти закарпатських угорців».
В подальшому угорський політик наголосив, що вказані погрози вже не завуальовані, а абсолютно відкриті, підтвердженням чого є вищезазначені висловлювання С.Мельничука. 
На думку Я.Бенчіка, це означає, що Україна перейшла на «наступний рівень» у розпалюванні міжетнічної та міжнаціональної ворожнечі. Також, він відмітив, що вказане відбувається завдяки президентським виборам, які відбулися в Україні у березні 2019 року: «царююча влада та різні політичні партії таким чином намагаються відвернути увагу громадськості від важкої економічної ситуації яка склалася в Україні шляхом формування думки проти представників етнічних меншин, особливо російських та угорських етнічних груп».     
    Депутат від «Йоббік» вважає, що угорська меншина Закарпаття вимагає для себе «автономію в рамках України», щоб їм надали можливість використовувати угорську мову, навчатися на рідній мові та створити «угорський виборчий округ». Зі слів Я.Бенчіка: «наразі, на жаль, ми бачимо те, що громадські діячі України зацікавлені не у вирішенні проблем, а у посиленні напруги, а постраждалими від цього завжди є закарпатські угорці».
Також, 12 листопада 2019 року на офіційному Інтернет сайті «Йоббіка» оприлюднено інтерв’ю Я.Бенчіка, у якому політик заявив про не припустимість оголошувати угорських стипендіатів небажаними особами в Україні.    За його словами: «для «Йоббіка» не зрозуміло та неприйнятний той факт, що СБУ рахує своїм найважливішим завданням переслідуванням «степендіатів», замість прийняття мір проти корупційних політиків, які дійсно несуть загрозу для національної безпеки України. Днями 8-м працюючих угорських степендіати були змушені покинути Україну та повернутися в Угорщину через скасування їм віз та посвідок на право проживання на території України, хоча вони приїхали в Закарпаття в рамках угорської програми Петефі, яка передбачає надання допомоги в духовному та культурному зростанню угорських громад за кордоном, від викладання народних пісень та організації танцювальних гуртків до проведення різних традиційних угорських заходів». 
Також він наголосив, що «Київська влада впроваджує послідовні кроки проти національних меншин, зокрема шляхом впровадження інституту Уповноваженого із захисту державної мови, який здійснює нагляд за дотримання використання державної мови, більш відомий як мовна жандармерія.  Даний інститут буде відповідати за впровадження прийнятого закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» фактично забираючи від національних меншин їх мовні права. Це стало великим розчаруванням від Уряду Зеленськогого та продемонструвало у повній красі український шовінізм. Йоббік закликає угорський уряд на кожному можливому міжнародному форумі вжити всіх необхідних дипломатичних заходів для того стати на захист угорських Закарпатців у їх праві користування рідної мовою, а також допомогти стипендіатам програми Петефі якнайшвидше повернутися до Закарпаття для відновлення своєї місії».
Але слід зазначити що його слова є надумані та спрямовані виключно на дискредитацію правоохоронних та центральних органів влади України на міжнародній арені, створення штучних приводів для звинувачені владу України у нібито порушені прав та свобод представників угорської громади Закарпаття, а також пошук підстав для подальшого блокування Угорщиною питання щодо приєднання України до НАТО та ЄС.  
Скільки ще таких радикалів будуть дозволяти собі антиукраїнські виступи. На глибоке переконання, якщо б хтось із українських посадовців дозволи в би собі вказані вислови в бік Угорщини, влада країни не забарилася б у попереджені та миттєвої реакції.
Із вказаними висловами можна ознайомитися за посиланнями:
- «Elfogadhatatlan a magyar ösztöndíjasok nemkívánatos személlyé nyilvánítása Ukrajnában!», яка міститься на сайті (www.jobbik.hu)  за посиланням: https://www.jobbik.hu/hireink/elfogadhatatlan-magyar-osztondijasok-nemkivanatos-szemellye-nyilvanitasa-ukrajnaban
- «Ha Kárpátalja elszakad, az ukránok a Balatonig jönnek - ígérte egy szélsőséges politikus», яка міститься на сайті (www.alfahir.hu)  за посиланням: https://alfahir.hu/2019/03/21/ukrajna _magyarorszag_karpatalja_szergej_melnicsuk_jobbik_bencsik_janos
- «SZIJJÁRTÓ BORÚLÁTÓ A KÁRPÁTALJAI MAGYAROK HELYZETÉT ILLETŐEN», яка міститься на сайті (www.karpathir.com)  за посиланням: https://karpathir.com/2019/11/12/szijjarto-borulato-a-karpataljai-magyarok-helyzetet-illetoen/.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.