Не Земаном єдиним. Чехія до Путіна: Чуєш ти ви...лядок, звільни українських полонених

Представниця Чеської Республіки в ООН Марі Хатардова під час виступу на Генасамблеї 20 лютого закликала Росію звільнити всіх політичних в'язнів, утримуваних у в'язницях Росії і анексованого Криму. Повідомляє Радіо свобода.
«Ми глибоко стурбовані ситуацією в сфері прав людини в Криму і систематичним порушенням прав кримських татар. Наполегливо закликаємо російську владу дати доступ міжнародним спостерігачам в області прав людини на окупований півострів, знову повторюємо свій заклик звільнити всіх політичних в'язнів, у тому числі Емір-Усеїна Куку, Джеміля Гафарова, Сервера Мустафаєва (фігуранти кримських «справ Хізб ут-Тахрір» – КР) », – сказала представниця Чехії.
Напередодні Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що наразі в анексованому Криму і на території Росії незаконно утримуються в ув'язненні 116 громадян України.
У січні український омбудсмен зустрічалася з адвокатами кримських татар, утримуваних на території Росії і тимчасово анексованого Криму. Тоді обговорювалися соціально-побутові питання сімей кримських татар, «які перебувають у неволі окупаційної влади, для швидкого їхнього вирішення».

Кримські «справи Хізб ут-Тахрір»
Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку об'єднань, названих «терористичними».
Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.