Румуни Закарпаття засудили угорський сепаратизм

Представники румунської спільноти Закарпаття засуджують будь-які намагання офіційного Будапешта та їх сателітів до створення автономій чи навіть окремих ОТГ, а підписання Тріанонського мирного договору у червні 1920 року вважають важливим елементом становлення незалежної Румунії. 
Пише Закарпаття онлайн.
     Про це йдеться в офіційному зверненні Національно-культурного товариства румунів Закарпаття «Драгош Воде».
    У зверненні також коротко описуються причини та наслідки підписання Тріанонського мирного договору 4 червня 1920 року, згідно з яким, з карти Європи назавжди зникла колись могутня Австро-Угорська імперія. Саме цим договором регламентувався поділ Угорщини на окремі території, а вірніше, наші сусіди тоді позбулися більше половини своїх земель, у тому числі й значної території сучасної Румунії та Закарпаття.
    "На жаль, ця ностальгія ніяк не може покинути голови наших політиків, особливо тих, які представляють угорську меншину в Румунській Республіці, Україні та інших суміжних країнах, займаються постійною пропагандою, вимагаючи все більше привілеїв для своєї меншини", - йдеться у тексті заяви.
    Водночас, закарпатські румуни переконані, що сучасні європейські демократичні цінності та багатонаціональність не позволять побудувати нову «Велику Угорщину», а всі намагання радикальних політиків у цьому напрямку будуть марні.
     Настав час забути про те, що було 100 років назад, так як угорці у часи колишньої Імперії перебували у меншості, однак зуміли асимілювати мільйони словак, німців, румун, українців тощо. Відновити Велику Угорщину вже не можливо, так як це може призвести до нових страждань та ненависті, - підсумовує у зверненні лідер румунської організації Іван Гузо.



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.