Підступна тактика Кремля. Навіщо Путін «озброює» українців паспортами російської Федерації

Наше видання опублікувало ряд інформаційних статей, які викривають протиправні та підступні наміри керівництва псевдодержавних утворень ЛНР/ДНР за посередництва спецслужб Російської Федерації незаконно «паспортизувати» жителів України. Так, за нашою інформацією, у найближчих планах Москви - видати мільйон російських паспортів жителям окупованої Росією східної території України до кінця 2020 року.  
 За даними експертів, таким чином, Кремль має наметі та сподівається змінити геополітичний баланс в регіоні і зірвати зусилля з припинення шестирічної неоголошеної війни між Росією і Україною. У зв’язку із вказаними  намірами, міжнародній спільноті негайно необхідно ввести додаткові санкції проти РФ, інакше російський президент Володимир Путін зможе безкарно продовжувати проводити в Україні політику паспортного імперіалізму.
 Згідно відомих фактів, депутат від «Єдиної Росії» Віктор Водолацкий надаючи прес-конференцію в Ростові-на-Дону, підтвердив, що з моменту введення нової прискореної процедури, яка триває трохи більше року, вже 180 тисяч українців отримали російські паспорти.
За словами Водолацького, на даний час в Міграційній службі РФ обробляється ще 98 тисяч заявок для видачі паспорту, а також очікується, що в другій половині поточного року буде видано ще 800 тисяч паспортів. Плани по спрощену видачу паспортів на окупованій частині Донбасу вперше були оприлюднені російською стороною  в квітні 2019 року. Згодом, В.Путін видає указ, згідно з яким українці з окупованого сходу країни отримали право звертатися за російськими паспортами за спеціальною спрощеною процедурою.
Слід зазначити, що натхнений відсутністю рішучої міжнародної відповіді, В.Путін не зупиняється та видає другий указ 17 липня 2019 року, який розширив пропозицію про надання громадянства всім українцям, які проживають в Донецькій і Луганській областях - двох східних регіонах України, які в даний час знаходяться під частковою російською окупацією. Вказані рішення, виключно посилюють паспортний імперіалізм проти України.
 Витівка Путіна з паспортами на сході України є настільки очевидним показником того, що Росія не збиралася дозволяти Україні відновити повний контроль над окупованими регіонами. Якщо нинішні прогнози Кремля точні, то до кінця 2020 року в окупованій східній Україні буде проживати понад             1 мільйон громадян РФ, що складе не менше чверті всього населення. Це перетворить так звані сепаратистські республіки східної України в російські «паспортні протекторати».
Через деякий час, у зв’язку із тим, що російські громадяни складатимуть значну частку населення регіону, Москва вимагатиме законного права втручатися на свій розсуд у внутрішні справи України. Такі аргументи мають мало відношення до реалій міжнародного права. Тим не менш, вони є куди більш вагомим приводом на відміну від протестів проти пригноблених російськомовних, на які спиралася Москва з початку військової інтервенції в 2014-му.
Війна, розв'язана Росією шість років тому, далека від завершення, і Москва як і раніше мріє обмежити незалежність України. Паспортний імперіалізм Путіна займає центральне місце в цих безперервних зусиллях, пропонуючи потенціал для посилення російського впливу в країні, в той же час фатально послаблюючи суверенітет України. Якщо буде дозволено безперешкодно діяти на окупованій східній Україні, ця ж стратегія може бути поширена на інші регіони.
Слід відмітити, що на жаль, в таких жахливих сценаріїв немає нічого особливо надуманого або фантастичного. Дійсно, етап роздачі паспортів вже почався в неокупованих районах східної України.
У свою чергу, сама Москва назвала свій паспортний наступ чисто гуманітарною політикою, покликаної полегшити страждання населення, що потрапило в зону конфлікту. Тільки рішуча міжнародна відповідь та санкції тепер можуть перешкодити Кремлю використати паспортну тактику для консолідації контролю над окупованій східній Україні і дестабілізації решти частини країни на невизначений термін. За нашою інформацією, Європейська комісія вже зробила рішучі кроки, щоб перешкодити державам-членам ЄС визнавати паспорти, видані указом Путіна від 24 квітня 2019 року. В даний час Росія знаходиться в процесі створення паспортних протекторатів на сході України. Робить це методично і безсовісно перед світовим спостереженням. Якщо така нахабна агресія буде залишена безкарною, це призведе до подальшого руйнування міжнародної безпеки, що буде відчуватися далеко за межами України.
Ми в подальшому продовжив відслідковувати дії Росії по незаконній паспортизації та міжнародні кроки по протидії вказаному процесу.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.