Росія не знає кому втулити свій Спутнік

Експертне світове середовище все більше пересвідчується в тому, що російська вакцина це скоріш не метод боротьби з пандемією, а інструмент геополітики Кремля. Враховуючи сумнівну якість цього продукту ряд країн й надалі відмовляються від її використання. Найбільш влучно суть російської вакцини "Спутник V" розкрила Франція назвавши її знаряддям пропаганди."У випадку з російською вакциною мова йде, скоріше, про засіб пропаганди і агресивної дипломатії, ніж про солідарність і допомогу в сфері охорони здоров'я", - заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан. Він звинуватив Росію в агресивному просуванні вакцини за кордоном, наприклад, в африканських країнах. Росія за допомогою вакцин проводить політику впливу, замість того щоб спочатку вакцинувати власне населення", - сказав він.
Раніше президент Європейської Ради Шарль Мішель також звинуватив Москву у використанні своїх вакцин з метою пропаганди.
У Бразилії  підійшли ще більш критично і заборонили імпорт російської "Спутник V". Бразильський регулятор пояснив своє рішення відсутністю даних, необхідних для перевірки безпеки та ефективності російської вакцини. "Ми ніколи не дозволимо, щоб мільйони бразильців піддаватися впливу продуктів без належної перевірки якості, безпеки та ефективності", - сказав президент федерального регулятора охорони здоров'я Anvisa Антоніо Барра Торрес.
Раніше у квітні Словацький державний інститут повідомив, що отримана партія російського "Спутника V" відрізняється від тієї, яку аналізують міжнародні вчені та регуляторні органи. Країна попросила Угорщину перевірити цю партію російської вакцини. У відповідь Росія звинуватила словацький інститут у розповсюдженні "фейкових новин" та закликала Словаччину повернути дози "Спутника V" через "порушення контракту".
Євросоюз "абсолютно не потребує" російської вакцини від коронавірусу "Спутник V", заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон в ефірі французького телеканалу TF1. "Нам абсолютно не потрібен "Спутник V", - заявив він. "Сьогодні ми, безумовно, маємо можливість доставити 300-350 мільйонів доз (вакцин західних виробників. - Ред.) до кінця червня, а значить, до 14 липня ми зможемо досягнути колективного імунітету в Європі", - вважає Бретон.
Тим часом, поки Росія й надалі нав’язує свою вакцину в світі,  в Україні використали близько 840 тис. доз вакцини від AstraZeneca та 95 тис. доз вакцини від компаній Pfizer та BioNTech. Очікується, що до кінця року в країну надійде приблизно 20 млн. доз останньої. Агенція Громадського здоров’я Англії (Public Health England), що підпорядковується Міністерству охорони здоров’я Великої Британії, випустила звіт щодо ефективності цих вакцин в реальних умовах масової вакцинації населення.
Згідно із ним, починаючи із першого щеплення, вакцинація попередила 35 тис. госпіталізацій та 10 тис. смертей від COVID-19 в людей, старших за 60 років. Майже всі (98%) представники цієї вікової групи в країні вже мають антитіла до коронавірусу – або утворені внаслідок вакцинації, або через перенесену хворобу. За висновком британців, ефективність перших доз обох вакцин майже однакова. Для першої дози Pfizer та AstraZeneca її оцінюють в 54% та 53% в попередженні симптоматичного перебігу хвороби, та у 75-85% в запобіганні госпіталізаціям. Через два тижні після отримання людиною другої дози, ця ефективність ще більш зростає – до 85-90% в попередженні симптоматичної хвороби. Дані щодо госпіталізацій наразі доступні тільки для вакцини Pfizer, через менший інтервал між двома щепленнями. Вона зменшує їхню кількість на 90-95%, а смертність – на 95-99%.
Наразі ж Україна і Євросоюз досягли згоди щодо можливого взаємного визнання паспортів вакцинації, повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина. Вона зазначила, що, розробляючи власні зразки ковід-паспортів, Україна тісно співпрацювала з Єврокомісією для забезпечення їх взаємосумісності з європейськими сертифікатами вакцинації. Ковід-паспорти українці зможуть отримати в пунтках щеплень (у паперовому вигляді) або в додатку “Дія”.
"Політична домовленість є, є і технічні рішення як з нашого боку, так і від Європейської Комісії. Я думаю, що взаємне визнання - це буде такий швидкий технічний процес, якщо це буде необхідно", - зазначила віце-прем'єр. Вона зазначила при цьому, що це політичне рішення стосується також визнання вакцин з третіх країн. Ці переговори українська і європейська сторони, за словами віце-прем'єр-міністра України, почали двома місяцями раніше. "У нас вже повністю готова ІТ-інфраструктура, щоб видавати сертифікати, які відповідають стандартам ЄС, і це рішення вже фактично відновлює можливість для повноцінного руху наших громадян у межах ЄС", - наголосила чиновниця. Стефанишина передбачає, що до кінця червня цей процес має бути завершений.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.