Глава МЗС Угорщини хоче, щоб Україна дозволила держуправління мовами нацменшин

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що представникам угорської меншини повинні надати право використовувати свою мову у всіх галузях, зокрема державному управлінні.Про це він заявив під час дебатів у ПАРЄ.
Міністр наголосив, що для Угорщини питання прав меншин залишається ключовим, а в державах-членах Ради Європи «мають бути надані гарантії для використання мови меншин в освіті, культурі та державному управлінні».
Пізніше Сійярто уточнив, що його претензії стосуються саме становища угорців в Україні, а йдеться про відновлення для них такого права.
«Звісно, ми були розчаровані, коли побачили, що після підтримки нами європейських прагнень України парламент ухвалив рішення проти прав меншин у галузях освіти, медіа та державного управління… Зараз ми просимо Україну повернутися до ситуації, яка була. Ми не просимо про додаткові права, ми просимо повернути те, що угорська меншина вже мала», — заявив він.
Водночас Сійярто не уточнив, що має на увазі під питанням «державного управління мовами меншин». Імовірно, ідеться про так званий «закон Ківалова-Колесниченка», який передбачав, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної. Його визнали не конституційним у 2018 році.
Сійярто додав, що Україна може відновити дію законодавства різними способами.
«Не наше питання говорити, що конкретно має бути зроблене, але ми просимо проконсультуватися з представниками меншин і діяти так, як вони просять. Меншини мають підтвердити, що отримали назад те, що колись мали», — пояснив він.
Угорщина послідовно блокує євроінтеграційні прагнення України через освітній закон, ухвалений в 2017 році. Згідно з новим законом, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська.
Сійярто заявив, що Будапешт блокуватиме переговори про членство України в НАТО доти, доки Київ буде «утискати права національних меншин».

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.