Вплив РФ на офіційний Будапешт значно посилився за останній рік

Цілком зрозуміло, що в Україно-Угорському конфлікті, який найбільш відчутний на території Закарпатської області та штучно роздмухується Росією, яка із спостерігача перетворилась у повноцінного учасника, а вірніше – одного з ініціаторів двостороннього конфлікту, спекулюючи на чутливих темах історії угорського та українського народів, при цьому активно поширюючи наративи про «другий Донбас».Якщо проаналізувати ключові моменти загострення українсько-угорського конфлікту за останні чотири роки, можна дійти висновку, що за більшістю з них стоїть саме країна-агресор, яка дуже вміло використовує гібридні методи ведення інформаційної війни для досягнення власних геополітичних інтересів в Європі, результатом чого стало підписання мільярдного контракту між Будапештом і Москвою про поставки газу в обхід України.
Мабуть перше, що спадає на думку про дестабілізацію росіянами Закарпаття і втягнення у конфлікт Угорщини – це підрив у лютому 2018 року головного офісу «Товариства угорської культури Закарпаття», який знаходиться в Ужгороді.
Цей злочин, який пізніше перекваліфікували у теракт, здійснили зовсім не українські націоналісти чи місцеві жителі, а троє польських праворадикалів на замовлення Мануеля Оксенрайтера – німецького журналіста, який на той час працював помічником-референтом проросійського депутата Бундестагу від політичної партії «Альтернатива для Німеччини» Маркуса Фронмайєера. До речі, нещодавно, сам Оксенрайтер помер при загадкових обставинах у Москві, де тривалий час переховувався від європейського правосуддя.
Всіх трьох підозрюваних затримали згодом у Польщі і піддали правосуддю. За висновками польської прокуратури, підозрювані працювали на російські спецслужби, а сам теракт в Ужгороді був спрямований на «підрив української політичної системи та поглиблення національних міжусобиць між українцями та угорцями».
Дивно, але після оголошення Краківським судом вироку підозрюваним у березні 2020 року, ні офіційний Будапешт, ні лідери угорців Закарпаття не оприлюднили жодну публічну заяву щодо засудження поляків. Ймовірно, що визнання російської сторони співучасником, а то й ініціатором підриву офісу ТУКЗ, йде у розріз міжнародній позиції Будапешта, інструментами якої виступають ті ж самі лідери закордонних угорців, переважна частина яких проживає на території України.
Ще один факт участі росіян у дестабілізації суспільно-політичної ситуації на Закарпатті через «угорське питання» - це підготовка і поширення провокаційного відеоролику, де нібито член «Правого Сектору» погрожує угорцям «помстою і розправою» на тлі знаку міста Берегово, переважна частина жителів якого етнічні угорці.
Дане відео було опубліковане на «лівому» YouTube – каналі напередодні проведення обшуків у голови «Товариства угорської культури Закарпаття» Василя Брензовича, що викликало неабиякий резонанс в угорських ЗМІ та обурення влади сусідньої країни.
Журналісти-розслідувачі спільно з правоохоронцями почали розбиратись, хто і коли готував це відео, яке було явно спрямоване на загострення і так кризового конфлікту між двома країнами. І, як виявилось, за всім цим стояли російські спецслужби та неурядові організації Сербії, зовнішня політика якої спрямована на РФ.
Цей відеоролик був оприлюднений вперше на каналі «Весна Веизовић», що належить проросійській журналістці із Сербії, яка тривалий час працювала редактором видання News-Front. Потім відео поширили у закарпатському сегменті соцмереж і на угорських сайтах, які наближені до РФ.
- Відео, записане нібито українськими націоналістами, з’явилося на каналі, який роками був (і лишається досі) нехай дрібною, але частинкою пропагандистської системи російських спецслужб, а далі було поширене на сайті, який також є частиною цієї системи. І те, що згодом це відео видалили або деактивували на цьому каналі, картини поширення не змінює, - йдеться у тематичній статті видання «Європейська правда».
Всі непрямі докази у цій ситуації вказують на замовність відео, результати ефекту від якого були на руку тільки одній стороні – російській.
Також, 2 травня цього року, у день святкування Пасхи, мережу облетіла звістка про чергову антиугорську провокацію на Закарпатті: невідомі особи обклеїли місто Берегово листівками з погрозами українцям угорського походження, які були написані з елементарними граматичними помилками, типовими для російськомовних осіб.
По гарячих слідах правоохоронцям вдалося затримати підозрюваних у злочині, ними виявились трое молодиків із Дніпра (двоє з яких уродженці Луганщини), які практично відразу зізнались у скоєному. Однак, найважливіше те, що один із підозрюваних заявив про отримання 500 доларів США нібито від мешканця окупованого Криму за виконання «роботи».
За інформацією української спецслужби, щоб надати «особливого забарвлення» цій акції, «росіяни» попросили зробити це напередодні травневих свят. Пізніше, під час слідчих дій за місцем проживання молодиків, правоохоронці вилучили російську символіку, а також інші речові докази підривної діяльності.
Які висновки? Те, що Росія зацікавлена в ескалації українсько-угорського конфлікту, блокуванні європейської інтеграції України та дестабілізації суспільно-політичної ситуації на Закарпатті не піддається сумніву. Питання тільки в тому, наскільки Угорщина готова підігрувати Росії у її геополітичних комбінаціях.
До слова, нещодавно угорці заборонили в’їзд на територію Європейського Союзу цілій групі українських правоохоронців, що розслідують сепаратизм лідера угорців Закарпаття Василя Брензовича, який вже майже рік переховується від правосуддя у Будапешті. Більшість з них, до речі, працює на Закарпатті і спільно з європейськими колегами бореться проти російських терористів, які намагаються спровокувати конфлікт на заході країни.
Підписання «газового» контракту з РФ та домовленість про виробництво російської вакцини «Спутник V» на території Угорщини лише посилюють песимістичні настрої стосовно вирішення двосторонніх проблемних питань, які, на жаль, відклали у далекий ящик.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.