«Політичний русинізм в Закарпатті як елемент гібридної війни України з Московією (продовження)»

Сьогодні за твердженням академіка Миколи Мушинки, в світі компактно проживає 1.200.000 русинів.
Живуть вони на території чотирьох країн.
Русини Закарпаття, включно русинів Пряшівщини, ніколи не вважали себе окремим народом, але складовою частиною Русі. На Пряшівщині довше, ніж на інших українських територіях зберегло собі панівне становище реакційне русофільство. Отже, до початку українізації у 50-х роках 20 ст. не було ні «русинської» національності, ні «русинської» мови, ні «русинських» шкіл, а була російська національність, російська мова і російські школи. Тут домінувала думка, що русини є складовою частиною «великого російського народу». Українізація 50-60 років, наперекір явним помилкам при її реалізації, принесла і незаперечні позитивні результати, зокрема на ділянці культури. Сучасний курс «деукраінізації русинів», послідовно просаджуваний товариством «Русинська оброда» і підтримуваний офіційною політикою словацького уряду і словацькими засобами масової інформації, кроком до їх повної словакізації. Цей курс побудовано на явній фальсифікації недалекого минулого і є політичною спекуляцією.
Русини Закарпаття ніколи не відділяли себе від Великої України, пам’ятаючи, що це їхня мати.
Як зауважує дослідник проблем русинства в Закарпатті Іван Красовський, що тільки з Україною Закарпаття має перспективу. Тільки з рідним народом в закарпатців є стабільний розвиток. Інші нації, що оточують Закарпаття, розглядають нас як меншовартісне утворення, тобто «русинів», «билбиів», людей від хвоста і марги, й ніколи не ставлять, й не ставили давно в рівень собі...
Це не раз підтверджувалося на протязі великої історії нашого краю. Професор Новосадського університету Юліан Томаш, колеги його рівня, відомі науковці, яких я згадував вище, зауважують, що русинство може мати культурну автономію, розвиватися тільки в складі національної культури, збагачуючи її. А це і є головна задача всіх товариств. В тому числі й товариства в русинів ім. О.Духновича.
Інакше знову буде Карпатська Україна, плакатиме кров’ю Тиса, повториться акція «Вісла», з’являться «билби», «бідоші», «марга», «люди від хвоста»... Цього ми не сміємо допустити в центрі Європи!
P.S. Щоб завершити роздуми стосовно поняття «россия», «русини», «россияни» й Русь, Київська Русь, «русини», «русинський» скажу, що вони такі близькі по своєму похожденню як Рим і роми, римляний ромали, ромський і римський!
«Россия» до 1721 року була Московією. Рубль був московський, а герб й до нині Візантійський...
Саме «великий», майже два метри ростом Пітер вкрав у Києва й Київської Русі її назву, а в п’яному угарі видав указ про «...впредь і впредь называть...».
Така правда, русини Закарпаття. І я з вашої когорти, бо ми з вами належимо до Святої Київської Русі, Русі Великого Рівноапостольного княза Володимира й Великої Ріноапостольної княгині Ольги... Там наш пракорінь.



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.