«Хто вона – Угорщина? Подруга чи недруг?»

Нещодавно, на шпальтах одного з російських видань поширено інтерв’ю угорського політичного експерта, в якому останній відкрито звинувачує Україну в утисках національних меншин та підконтрольності України ДержДепу США.Міністерство закордонних справ України систематично спростовує такі, нічим не підтвердженні висловлювання, які все частіше чути від окремих угорських та російських «діячів». І, нещодавно МЗС України категорично відкинуло твердження глави МЗС Угорщини про існування в Україні політики порушення прав національних меншин. У відомстві назвали це «надуманими та заполітизованими» судженнями.
«Навпаки, в нашій державі втілюється відкрита політика створення ширших можливостей для самореалізації національних спільнот. Жодних загроз для їхньої національної самобутності не існує. Ми високо цінуємо етнічне і національне розмаїття українського суспільства», — наголосив речник МЗС України.
За його словами, немає жодних підстав звинувачувати Україну в порушенні прав національних меншин, а тим більше блокувати співпрацю нашої держави з НАТО, особливо на тлі можливої нової російської агресії.
«Без безпеки в Україні не буде безпеки ні в Угорщині, ні в Європі загалом. Лише разом ми можемо зміцнити безпеку в регіоні Центральної Європи», — додали в МЗС.
Як відомо, Угорщина тривалий час блокує інтеграцію України в НАТО через закон, за яким навчання у старших класах школи має відбуватися українською мовою.
Угорщині, яка нещодавно (за історичними мірками)  перекваліфікувалася з ліберально демократичної країни в неліберально-демократичну, Україна геополітично цікава через заселені етнічними угорцями райони. Угорський уряд неодноразово попереджав, що невдоволений реформою української системи освіти й вважає, що Україна утискає національні меншини. Точніше конкретну меншину – угорців. Тому що в поляків, румунів та ще двох десятків меншин таких претензій немає. Є лише в росіян та угорців. Думку можна продовжити.
Але важливо не це. Коли в Україні назріла чергова криза, позиції сусідів стали чіткіші. Польща, країни Балтії, Румунія, Туреччина, низка країн Західної Європи, та звісно ж США чітко продиктували свої наміри підтримати нас у нашому захисті від імперських зазіхань Росії. А ось Угорщина вирішила, що для неї відкривається вікно можливостей. Що вона з ним буде робити думати не хочеться, проте щонайменше виторгує у НАТО щось в обмін на зняття вето з важливого для України рішення. Ми маємо поставити собі в голові галочку та брати цей епізод до уваги в майбутньому.
Поза Угорщини щодо України неприємна і скоріш за все привезена Орбаном з Кремля. Проте має чисто дипломатичну природу і скоріш за все буде розв‘язана діалогом країн-учасниць.
Не так давно, міністр закордонних справ Угорщини Сіярто висловився: «Якщо українці не відступлять від своєї політики щодо угорської меншини, це дуже обмежить можливості уряду Угорщини надати будь-яку підтримку Києву у конфлікті з РФ».
Тобто, цей кавалєр ордєна дружби народов заявив, що українські угорці будуть страждати від агресії Москви нарівні з українцями, і Угорщина не збирається їм допомагати.
Без Вас справлялись і будемо справлятись у війні з москвою.
СЛАВА УКРАЇНІ ! ГЕРОЯМ СЛАВА !

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.