Угорщина стала точкою входу РФ до ІТ-систем ЄС/НАТО

30 грудня 2021 року, коли Сергєй Лавров у Москві вішав на костюм Петера Сійярто орден Дружби (найвищу державну нагороду Росії для іноземних громадян), сам Сійярто, тобто міністр закордонних справ Угорщини, вже знав, що російським хакерським групам вдалося проникнути в IT-систему МЗС Угорщини, скомпрометувавши комп’ютерні мережі та внутрішню кореспонденцію МЗС.Знав, але змовчав.

Публічно про ці кіберінциденти стало відомо лише зараз. Як і про те, що їхні сліди ведуть до хакерських груп, що працюють на російську розвідку.

Вважається, що за операціями зі зламу системи МЗС стоять Федеральна служба безпеки та Служба військової розвідки ГРУ, які постійно атакували урядові мережі Угорщини протягом щонайменше десятиліття, намагаючись через них проникнути далі - у мережі інших держав-членів НАТО.

У останні роки, за часів третього уряду Орбана, було розформовано Управління кіберзахисту Угорщини (тобто уряд зробив крок до свідомого демонтажу системи кіберзахисту!!!). Після цього усі розвідувальні та державні органи мали проблеми з обміном інформацією із союзниками. По суті, вони почали працювати ізольовано, часом навіть змагаючись поміж собою.

Тож чергова велика хвиля російських атак миттєво знайшла та використала слабкі сторони нової системи.

Угорська дипломатія зазнала, зокрема, фішингових атак з боку групи APT28, діяльність якої пов’язують з ГРУ Генштабу Росії. Атака здійснювалась у форматі електронних листів, що містили шкідливе програмне забезпечення. Воно поширилося по всій внутрішній комп’ютерній мережі МЗС, але також інфікувало понад 150 робочих місць у більш ніж 90 угорських іноземних представництвах по всьому світу. 

Деякі із заражених урядових комп’ютерів були під’єднані до віддаленого "ботнету", з якого здійснювались скоординовані атаки на інші країни-члени НАТО.

Подекуди інші члени НАТО першими виявляли атаку на них з угорських урядових систем.

А це просто неймовірні наслідки.

До того ж коли вразливість угорської айті-системи компрометує захищені дані системи держави-союзника по НАТО – це завдає шкоди, яку важко усунути.

Проникнення російських хакерів в урядові мережі Угорщини здійснювалося і до, і під час вторгнення в Україну, в тому числі під час кризових самітів ЄС та НАТО, присвячених російському вторгненню. Але попри все це, до сьогодні уряд Угорщини так і не висунув жодних звинувачень проти Росії щодо кібершпигування.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.