Реакція представників націонал-радикального крила Угорщини на рішення про демонтаж пам’ятного знаку «Турула»

Демонтаж скульптури угорського тотемного птаха «Турул» зі східного бастіону Мукачівського замку «Паланок», викликав одностайний осуд практично всього спектру політичних сил офіційного Будапешту, однак, найбільш різкий протест висловлюють опозиційні право-націоналістичні політичні партії, в т.ч. для критики режиму прем’єр-міністра Угорщини В.Орбана.   
З приводу рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради, яке було прийнято ще 13 жовтня 2022 року на позачерговому засіданні Мукачівського виконкому, різко заявила свій протест й угорська націонал-радикальна парамілітарна організація «Легіон Хунгарія» Légió Hungária»). 
Угорські ультранаціоналісти в своїй спеціальній заяві, рішуче засуджуючи зняття угорського монументу з бастіону мукачівського замку, акцентують увагу на тому, що такі дії тільки провокують напругу та протистояння між двома націями і на руку тільки деструктивним шовіністичним політичним силам, які присутні як на угорській, так і на українській стороні і які використовують “хвилі ненависті”, породжені такими провокаціями, для реалізації власних політичних інтересів, власне живлячись за їх рахунок. Загалом, організація «Легіон Хунгарія» демонтаж «Турула» оцінила як прояв шовінізму, який вони засуджують, як і будь-який інший шовінізм
         Далі заява «Легіону Хунгарія», пряма мова: «Останніми днями у вітчизняній пресі, особливо серед громадськості, поширювалася інформація про те, що представницький орган Мукачева закликав місцевий історичний музей демонтувати статую із зображенням птаха турула в замку Мукачева і замінити її українським державним гербом. Відповідне рішення ухвалили у четвер на засіданні виконавчого комітету міської ради.
Перш за все, ми повинні заявити, що ми рішуче засуджуємо це рішення. У нинішній напружений період, коли європейські країни задушені внутрішніми та зовнішніми ворогами, будь-який такий крок може лише розпалити напругу.
Хоча це має бути зрозумілим само собою, ми маємо наголосити, що як наш Рух не має прямого впливу на внутрішньополітичні рішення, так і наш український союзник «Карпатська Січ» не має жодного впливу на такі питання. До речі, більшість із них воюють на фронтах, захищаючи Батьківщину, ризикуючи життям, а в одному випадку навіть пожертвувавши собою. І до війни вони неодноразово доводили свою прихильність до мирного співіснування закарпатських національностей.
Ми знаємо, що для багатьох така ганебна провокація дається як шматок хліба.
Це добре для тих, хто зацікавлений у збереженні стану неспокою та вічної міжусобної сварки в Європі, особливо в Карпатському басейні. Список цих сил, на жаль, довгий, від спецслужб до партійних політичних сил різних країн, які можуть ловити плутанину, граючи на емоційних хвилях простої ненависті. Водночас це також корисно для тих невдалих шовіністичних груп та окремих осіб, які вважають політичні умови десятиліть тому реальністю сьогодення. Керуючись добрими чи поганими намірами, їх діяльність не є шляхом до успіху справи, яку вони представляють, а лише додатком для розпалювання непотрібної напруги.
Щоб уникнути непорозумінь, ми наголошуємо: Сили, групи та особи, перелічені вище, знаходяться як з українського, так і з угорського боку. (Це вірно, навіть якщо умови двох країн на даний момент абсолютно різні).
Наш рух засуджує всі шовіністичні акти, і демонтаж пам’ятника Турулу, який однозначно підпадає під цю категорію».
Із реакції офіційного Будапешту стає зрозумілим,що Турул був надзвичайно дорогий для Угорщини, який символізує ніщо інше як радикальні ідеї відновлення території Великої Угорщини. Постає риторичне запитання до керівництва уряду Угорщини, а що ви очікували, на шо сподівалися, якщо єдиний сусід України, який не подає руку дружби, який блокує всі санкції проти російського ворога, який нищівно рушить нашу державу та безжально вбиває безвинних людей. Віктору Орбану необхідно схаменутися чим по швидше, поки не пізно і перестати грати на пуку російській стороні. І ми не дозволимо іншій країні диктувати умови, як нам жити і які рішення можна приймати. Перемога за Україною. 


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.