Чехія нанесла удар по путінській пропаганді

Європейські країни повинні продовжувати підтримувати Україну зброєю, незважаючи на те, що Кремль продовжує розкручувати свою версію про контрабанду зброї, щоб ослабити Київ.У липні 2022 року Європол попередив, що поширення вогнепальної зброї в Україні може збільшити кількість зброї, яка контрабандним шляхом потрапляє до ЄС через встановлені контрабандні маршрути або інтернет-платформи.
Однак, жодного такого випадку поки що не виявлено, зазначили в МВС Чехії.
"Поки що в Чехії або в інших країнах-членах ЄС не було вилучень контрабандної зброї, яка була поставлена європейськими державами в якості військової допомоги Україні", - повідомила прессекретар МВС Чехії Хана Мала.
Експерти попереджають, що ризики, пов'язані з контрабандою, неминучі, особливо з легкою зброєю.
"У збройних конфліктах це часте супутнє явище, яке важко усунути, і ми бачили це, наприклад, у конфліктах на території колишньої Югославії", - розповів Ріхард Стояр з Центру безпеки і військово-стратегічних досліджень при Університеті оборони в Брно.
За його словами, щось подібне не можна виключати і сьогодні, оскільки під час конфліктів державна влада втрачає прямий, послідовний контроль над озброєнням.
"Чехія та ЄС, а також Україна усвідомлюють цей ризик", - додали в МВС Чехії.
Експерти та представники влади одностайно наголошують, що ці ризики не повинні означати припинення поставок зброї.
"Перш за все, Чехія підтримує Україну в її боротьбі з російською агресією. Ризик контрабанди зброї з України до ЄС, до речі, є одним з дуже частих наративів російської пропаганди, спрямованих на послаблення підтримки України з боку західних союзників", - підкреслила речниця МВС Чехії.


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.