Як Сіярто на сесії Ради ООН "спалився" на темі угорської нацменшини Закарпаття

Міністр закордонних справ Угорщини Петр Сіярто виступив на сесії Ради ООН із гнівним викриттям.Йдеться про нібито розпилювання мільярдних допомог, які дає Україні Європейський Союз. Сіярто переконував присутніх, що ці гроші серед іншого використовуються на знищення угорської нацменшини на Закарпатті. І тут навів інформацію про намір Берегівських депутатів запровадити грошову допомогу батькам, діти котрих підуть з 1 вересня навчатися в українські школи. 
Напевно пан міністр не знає про устрій українського самоврядування і те, що в Україні успішно пройшли процеси децентралізації і українські територіальні громади є самодостатніми. Тому такі ініціативи фінансуються виключно місцевим самоврядуванням. 
А ось щодо мільйонних вливань угорських коштів у Закарпаття задля утвердження своїх впливів то Сіярто, звичайно, мовчить. У час, коли Угорщина роками живе на європейських дотаціях, вона справді не соромиться ці кошти витрачати на свої політичні впливи у сусідніх державах. Всього за останні 10 років тільки з одного урядового угорського фонду закарпатські парафії отримали понад 6,8 мільярда форинтів – або майже 22 мільйони євро (це без врахування заходів, окремо організованих церквою, на кшталт дитячого табору або мовних курсів). За підрахунками журналістів-розслідувачів, за період з 2011 по 2020 роки Закарпаття отримало від уряду сусідньої країни лише через фонд Бетлена Габора – майже 36 мільярдів форинтів. У перерахунку з угорської валюти – це понад три мільярди гривень або ж 115 мільйонів євро.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.