Що погано для Орбана - добре для України

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто  одразу засудив  цю інціативу, назвавши її "ліквідацією закарпастьких угорців", мер Берегова Золтан Бабяк  звернувся  у прокуратуру, депутати "КМКС" підняли на вуха весь політикум Закарпаття, щоб не допустити її реалізації. Що ж не так?  У двох словах. Нещодавно, опозиційні депутати Берегівської міської ради від ЄС, Рідного Закарпаття і Команди Андрія Балоги, запропонували  приняти програму підтримки тих сімей громади, які вирішать віддати свою дитину у клас з українською мовою навчання, а не угорською. Щоб стимулювати процес і підтримати батків у цей складний час, пропонується щорічно до 5 класу виплачувати по 30 тисяч гривень, що є повністю допуститим для місцевого бюджету. 
Ідея не нова - це дзеркальне рішення на ініціативу Угорщини (!) з підтримки закарпатців, які віддають своїх дітей у класи з угорською мовою навчання, а не українською. Тобто, за логікою Сійярто , їх ініціатва - це європейська практика, а українська - це "ліквідація".
Все дуже просто. Національна стратегія Угорщини відносно Закарпаття після 24 лютого 2022 року дала тріщину: закриті дані угорської статистики свідчать, що тут давно вже нема 150 тисяч етнічних угорців, їх залишилось близько 80 тисяч. 
Голова фракції КМКС у Закарпатській облраді Василь Брензович 3 рік поспіль переховується  у Будапешті, його права рука - Чаба Пейтер розшукується НАБУ, депутатка Юдіта Петеї потрапила під скандал і кримінальне провадження  Офісу Генпрокурора, частина депутаів КМКС взагалі втекла за кордон і залишиться без мандатів, українці зненавиділи Віктора Орбана за підтримку путіна..., а на носі ймовірні вибори.
За інформацією джерел https://t.me/erospista, перед керівництвом Берегівської ОТГ, мером і більшістю від КМКС стоїть завдання у будь-який законний спосіб не допустити реалізації ініціативи. Над цим працюють юристи і медійники. Але, як стало нам відомо, опозиція діє дзеркально - підшукуючи юристів і медійників для її підтримки, що вже виливається в інформаційну війну. 
Колись давно угорські жандарми періоду регента Міклоша Горті їздили верхом селами Закарпаття і казали місцевим: "їж мадярський хліб - мусиш і по-мадярськи говорити". Освіта завжди була ключовим елементом національної стратегії Угорщини, як і предметом домовленостей про входження у різні коаліції, опозиції. 
Як приклад, крісло Голови постійної комісії Закарпатської облради з питань освіти, науки, духовності та національних меншин, яке вже давно займає Ільдіка Орос  від КМКС, кавалер багатьох державних нагород Угорщини. 
Нам залишається лише активно слідкувати за розвитком подій та інформувати Вас. Слава Силам оборони України!

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.