Проросійські пропаганисти в уряді Словаччини

Російське вторгнення в Україну також відбулося на тлі бурхливих дебатів про місце Словаччини в НАТО. Після років суперечок Братислава нарешті підписала Угоду про оборонне співробітництво (DCA) зі Сполученими Штатами на початку лютого.Для критиків оборонної угоди її підписання означає кінець суверенітету Словаччини. Роберт Фіцо, колишній прем’єр-міністр, назвав це “зрадою”, незважаючи на те, що саме він почав процес, коли був у уряді.
Агресію Москви минулого року для словаків було набагато важче сприйняти, ніж анексію українського Криму в 2014 році. Однак зараз для словаків війна в Україні стала ближчою і до їх дому. 18 березня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що сили його країни атакуватимуть будь-яку поставку Словаччиною систем протиповітряної оборони С-300 в Україну.
Фіцо — чия партія Direction-Slovak Social Democracy (SMER-SSD) займає друге або третє місце в останніх опитуваннях громадської думки — з відсилкою до армії нацистської Німеччини нещодавно заявив, що війська НАТО на словацькій землі будуть схожі на “вітання Вермахту”.
У російському наративі, який повторюють багато словацьких політичних партій, проросійський президент України Віктор Янукович був повалений тими, кого Москва називає “неонацистами”. Мартін Белуський, віце-голова ультраправої Народної партії Наша Словаччина (ĽSNS), яку часто називають неонацистською, каже, що його партія не схвалює вторгнення але заявляє, що “З іншого боку, не може бути жодних сумнівів: Росію багато років провокували військові дії вздовж її кордонів, санкції, ізоляція і розширення НАТО в бік Росії”, – сказав він. – “Наша партія закликає до військової нейтралізації Словацької Республіки. Наша держава разом з Австрією та Швейцарією має стати мостом між Заходом і Сходом”.
Роберт Фіцо - одним із найбільш проросійських лідерів ЄС.
Однак останнім часом ситуація почала змінюватися. Результатом цього стало обрання президентом Словаччини Зузани Чапутової, що підтримує Україну. Таким чином російський вплив все дедалі зменшується в Європейських країнах та надіємось, що як найскоріше взагалі зникне з Європарламенту.
 

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.