Проросійська маріонетка в уряді Словаччини

Президентка Словаччини Зузана Чапутова пішла на дії, які можна назвати кроком останньої надії. Вже за тиждень вона оголосить новий склад технічного уряду, який сформує особисто.
Таким кроком Чапутова намагатиметься не допустити реваншу партії Smer-SD та її лідера експрем'єра Роберта Фіцо, відомого як корупційними скандалами, так і відверто проросійськими заявами.
З цим пов’язується різкий розворот у публічній риториці колишнього прем’єра Роберта Фіцо. Якщо на посаді голови словацького уряду Фіцо проводив цілком дружню до України політику (зокрема, допоміг забезпечити реверс природного газу, що послабило тиск з боку "Газпрому"), то під час перебування в опозиції риторика Фіцо кардинально змінюється.
Слідом за угорським прем’єром Віктором Орбаном Фіцо критикує Захід у постачанні зброї Україні, обіцяє "боротися за мир, а не за продовження війни" і навіть погрожує кримінальним переслідуванням тим урядовцям, які приймали рішення про передачу Києву винищувачів МіГ-29.
Амбіції Фіцо зростають разом із рейтингами його партії Smer-SD. У березні ця політсила вперше за довгі роки повернула собі лідерство серед симпатій виборців – за неї готово віддати голоси 17,6% словаків.
Дострокові парламентські вибори у Словаччині пройдуть 30 вересня. Наразі лідером електоральних симпатій є саме Smer-SD – і це суттєво збільшує ризики такого реваншу.
Тож, щоб запобігти перемозі політика, який може стати "другим Орбаном", діяти потрібно вже зараз.
Словаччину без вагань можна віднести до найвідданіших союзників України.
Саме Братислава першою передала вкрай необхідну ППО – отриману ще за радянських часів систему С-300. А нещодавно уряд Едуарда Гегера – попри спротив з боку проросійської опозиції – схвалив рішення про передачу Україні винищувачів МіГ-29.
Україні пощастило, що наразі проукраїнськими є всі ключові персони словацької влади: і президентка Зузана Чапутова, і прем’єр Едуард Гегер, і основні міністри його уряду. Проте в цьому й полягав основний парадокс – проукраїнська влада діяла у країні, яка є однією з найбільш "заражених" російською пропагандою.
Це створює реальну загрозу того, що вже після дострокових парламентських виборів, які пройдуть 30 вересня, саме Фіцо отримає мандат на формування нового уряду – і не виключено, що все ж знайде собі союзників.
Цього з нетерпінням чекають у Будапешті – у Орбана дуже сподіваються, що після   виборів нова словацька влада стане їхнім союзником у протистоянні Брюсселю.
Також, представники партії виступають за вихід Словаччини з НАТО та відмову від постачання військової допомого Україні. 
Чинний уряд Словаччини та Президент засудили збройну агресію рф та надають всебічну підтримку Україні.


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.