Загроза для України і союзник Орбана: проросійський депутат уряду Словаччини Роберт Фіцо

Колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в іноземному інформаційному просторі поширює проросійські тези та заявляє про те, що нібито «Словаччину втягують у війну в Україні».«Відомий своїми проросійськими поглядами колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в іноземному інформаційному секторі поширює тези про те, що Словаччина через Україну та США «втратила якісну багатомільйонну систему захисту» і «Словаччину втягують у війну в Україні». Звичайно, політик не вказує, хто і проти кого воює».
Роберт Фіцо, голова партії SMER-SD, назвав санкції проти російської федерації «саморуйнівними». До цього додав хибне твердження: «Не росія спричинила підвищення цін, а санкції!!».
Роберт Фіцо змінив курс і міжнародної словацької політики: «росія – це та країна, з якою мій уряд хоче мати і матиме якнайкращі і взаємовигідні відносини». При цьому прем’єр не забув нагадати, що його уряд був на боці росії й під час її газової суперечки з Україною, й під час її вторгнення в Грузію. У 2012-2013 роках уряд Р.Фіцо також не сприяв Києву у газових питаннях. Братислава ігнорувала наполегливі рекомендації Брюсселя дати «зелене світло» реверсним постачанням газу із Західної Європи до України. Згодом Словаччина отримала від «Газпрому» суттєву знижку. Окремі оглядачі зазначають, що Словаччина за влади Роберта Фіцо почала скидатися на «маленьку Росію» де панує одна партія, а її лідер по-путінськи грає на публіку, вдаючи із себе «вождя нації».
На думку словацького прем’єр-міністра, сьогодні Європейський Союз не має перебирати на себе відповідальності за українську економіку, оскільки українці повинні насамперед самі навести лад у своїй країні, й лише потім з ними можна домовлятися. «Словаччина, – сказав Р.Фіцо, – не погодиться з безглуздими економічними санкціями на адресу Росії, бо вони завдадуть колосальної шкоди нашому господарству». Водночас він звернувся з критикою на адресу Європейського Союзу, звинувативши його в тому, що той безпідставно «спокушав» Україну членством, а відтак і спричинив глобальне явище, яке світ називає сьогодні «українською кризою».
Роберт Фіцо – один із давніх, послідовних прихильників Росії у ЄС та, мабуть, найцінніший кадр росіян після Орбана та Сійярто.
Політичні погляди Фіцо доволі химерні. Він був членом комуністичної партії і залишався в її рядах навіть після перемоги Оксамитової революції та припинення радянської окупації. Фіцо залишився на лівих позиціях, та все ж змінив політичну приналежність – він приєднався до поміркованої Демократичної лівої Партії, але згодом йому стало затісно в її лавах і він створив власну політичну силу – партію Smer.
 

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.