Орбан обманув Чубірко: "Перша українська школа" в Угорщині виявилась фіктивною

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко 8 вересня 2023 року урочисто повідомив, що в Угорщині, а саме в місті Ніредьгаза нарешті відкрили першу школу для українських дітей. Сам він був присутнім на відкритті цього «навчального закладу».
"В Ніредьгазі пролунав перший дзвоник у першій українській школі", - повідомили на сторінці Закарпатської облради.
Він чітко зазначив у своєму відеозверненні, що школа носить ім'я Лесі Українки, і в ній навчатимуться діти "які втікли від війни" - за словами голови облради Закарпаття.
Це філія укаїнської школи в Будапешті, у якій також цього року вперше пролунав дзвінок. Навчатиметься в обох закладах близько сотні дітей. Переважно це члени українських або змішаних родин. Більшість із них вимушено переїхали до Угорщини через війну в Україні, спричинену російською агресію.
За словами директорки Ніредьгазької школи імені Лесі Українки Вікторії Бернард, до її закладу наразі записалося 30 дітей. Класи формуються з першого по 12-й, однак поки що через нестачу необхідної кількості учнів деяких із них зведуть у загальні групи відповідно до віку.
У школі вивчатиметься 2 предмети: українська мова і література та народознавство. Також організовуватимуться заходи щодо відзначення державних українських та релігійних свят. По закінченні навчання дітям вручається атестат. Також вони можуть скласти іспит і отримати сертифікат про здобуття іноземної мови, що є обов’язковою умовою в основній державній угоській школі та при вступі до вишів. 
Навчання відбуватиметься переважно після обіду, оскільки у першій половині дня діти зобов’язані відвідувати угорські школи. У зв’язку з цим прогама сформована так, щоб не перезавантажувати учнів та аби заняття проходили в задоволення. 
Володимир Чубірко підкреслив, що це важлива і знакова подія для обох країн, оскільки до цього в Угорщині працювали тільки недільні українські школи. Він висловив подяку Уряду Угорщини та депутатці Дежавного самоврядування українців Угорщини Ліліані Грексі за титанічну роботу, яку вона провела для того, щоб ця школа офіційно відкрилася. 
Голова облради пообіцяв всіляко допомагати закладу та піклуватися про укаїнських школяів. Також він передав прапори, підписані закарпатськими етнічними угорцями, які зараз у лавах ЗСУ захищають Україну від російських окупантів. Стяги з фронту привіз Федір Шандор.
Утім на відео, розміщене у Facebook на офіційній сторінці пан Володимир Чубірко виступає перед зовсім іншою школою у Ніредьгазі - імені Золтана Зелка, із поглибленим вивченням англійської та німецької мов. Виникає логічне питання: а де ж школа імені Лесі Українки?
На жаль, подібний заклад виявився лише примарою в уяві деяких діячів. В Угорщині наразі не збираються відкривати школу для українських дітей. Про це пише інтернет-видання Мукачево.нет.
Зазначимо, що ще раніше в Угорщині навчання українських дітей (в тому числі з числа біженців від війни) відбувалося лише у межах так званих позашкільних уроків. Наприклад в університеті ім. Лоранда Етвеша в Будапешті, де викладачі на волонтерській основі викладали нашим дітям мови, математику та історію.
Також діяли дві недільні школи для українців - у Будапешті (при Товаристві української культури в Угорщині) та вже згаданій Ніредьгазі. А тепер голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскар Шестак та голова Самоврядування українців міста Ніредьгаза Юдіт Софілканич прозвітували про нову українську школу в Угорщині. Хоча такої, як бачимо, просто не існує.
І порівняйте ситуацію із Закарпаттям, де проживають представники угорської національної меншини. Станом на 2017 рік на Закарпатті нараховувалася 71 школа, де понад 16 тисяч учнів вчилися виключно на угорській мові з першого по випускний класи.
У 2022 році їх кількість значно збільшилася - за словами голови Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдики Орос "у всіх 102 угорськомовних школах пролунав перший дзвоник".
Зокрема, у Берегівській територіальній громаді з 25 шкіл — 16 з класами лише угорською мовою навчання, 4 школи зі змішаними класами: частина угорською, частина українською мовами навчання та 4 школи з класами українською мовою навчання.
Окрім цього діє угорський інститут у Берегові, а також три професійні школи, де викладання також відбувається виключно угорською мовою. Ще кілька угорських ліцеїв діє при релігійних організаціях.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.