Яких прав не вистачає Ільдіці Орос?

Чим ближче Україна до виконання євроінтеграційного плану, тим більше зойків представників угорськомовної спільноти.
Україна наближається до того, щоби вчасно виконати сім критеріїв, чи то умов, які ми отримали від ЄС разом зі статусом кандидата. Звісно, є над чим працювати, але уряд Орбана і його прихильники на Закарпатті, роблять все, аби перешкодити Україні на шляху до ЄС.
В жовтні-листопаді очікується, що  Єврокомісія надасть оцінку умов вступу України до блоку. Відтак, зараз Ільдіко Орос, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, директорка ГО “ПРО КУЛЬТУРА” та депутатка облради від партії КМКС активно виступає із вимогами щодо «відновлення втрачених прав на навчання рідною мовою».
Місцеві угорці з «наполегливою рішучістю» просять повернути їм позбавлені права у сфері здобуття освіти рідною мовою, – зазначила Ільдіко Орос на  церемонії відкриття навчального року в освітніх закладах Закарпаття з угорською мовою навчання, що відбулася у смт Вишково.

Але стоп!

Права ніхто не відбирав! Навчання угорською мовою проводиться у понад сто освітніх закладах  – а це загальні середні школи, інститут, професійні ліцеї, де навчається більше 15 тисяч учнів!

У 69 закладах загальної середньої освіти на Закарпатті – освітній процес здійснюється тільки угорською мовою!

Натомість в Угорщині, при величезній кількості українців, повноцінної української школи так і не функціонує, хіба що 2 недільні.


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.