Закарпатські депутати хочуть заборонити роботу орбанської партії "КМКС"

20 грудня 2023 року відбулася сесія Берегівської міської ради. Серед інших питань, депутати також вносили пропозицію про звернення до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про підтримку виділення 50 мільярдів євро для підтримки України – але його не підтримала фракція КМКС, мовляв міжнародні прохання можна приймати лише з дозволу президента України (про це на сесії заявила голова фракції КМКС Кароліна Доречі).Це вже не вперше представники КМКС не підтримують подібні ініціативи. Нещодавно, перед голосуванням у Брюсселі про початок переговорів про вступ України в ЄС, різні організації угорської меншини на Закарпатті звернулися до Орбана з проханням підтримати євроінтеграційні прагнення України. Партія КМКС відмовилася під надуманим приводом. Хоча звернення від угорської меншини та громад з компактним проживанням етнічних угорців були зроблені після візиту представників посольств європейських держав на Закарпаття та підтримані Закарпатською ОДА.
Опозиційні депутати Берегівської міської ради Золтан Ковач та Віталій Антіпов вчора на тій же сесії, після того, як КМКС відмовилися від проукраїнського звернення до Орбана, звернулися до президента України з проханням розглянути питання про заборону на час воєнного стану партії КМКС за її антиукраїнську діяльність. Яка, за словами депутатів, неодноразово блокувала виділення коштів на Збройні Сили України на початку повномасштабного вторгнення, члени партії поширювали в угорськомовному сегменті соцмереж російські наративи. Чимало членів цієї партії та депутатів від неї залишили територію нашої держави до і після 24 лютого 2022 року та досі не повернулися. Фінансується ця партія, за словами депутатів, за кошти угорського уряду через різні приватні фонди.
Додам, що голова партії КМКС та депутат Закарпатської облради Василь Брензович уже кілька років переховується від українського правосуддя в Угорщині, ще один депутат облради Карл Резеш так само перебуває в сусідній країні. Ще одна депутатка від вказаної партії Єлизавета Біров отримувала підозру за розкрадання коштів. Більшість із депутатів цієї партії підтримують проросійську політику Віктора Орбана та його ставлення до України.
Днями вони знову обурилися новому Закону про нацменшини, до якого було внесені зміни, згідно з настановами ЄС, та які були підтримані проукраїнськими організаціями угорської меншини на Закарпатті.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.