Про що в Ужгороді домовились представники влади Угорщини та України: деталі

Сьогодна на Закарпатті в Ужгороді пройшла зустріч міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та керівник Офісу Президента України Андрія Єрмака.
Після офіційних переговорів та вшанування загиблих воїнів на Пагорбі Слави в Ужгороді провели прес-конференцію голова ОП Андрій Єрмак, міністр МЗС Дмитро Кулеба та його угорський колега Петер Сійярто за підсумками зустрічі в Ужгороді.
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто закликав до завершення війни між Україною та Росією.
Про це він повідомив у своєму Facebook під час поїздки до Ужгорода. 
"Все більше і більше загиблих на полі бою, ми не повинні допустити, щоб загинуло ще більше! Війна має закінчитися, людські життя можна врятувати лише миром", - написав Сіярто.
Кулеба щодо мовного закону: «Ми зійшлися, що ми хочемо врегулювати це питання з двох сторін».
Через 10 днів спільна комісія від двох МЗС має подати свої напрацювання, - заявив Кулеба.
Петер Сійярто: «Ми нічого більше не просимо, як повернути угорцям Закарпаття права, які вони мали до 2015 року. Аби вони могли вчитись і здавати екзамени на рідній мові. Ми сформували перелік із 11 пунктів своїх прохань для нормалізації стосунків», - заявив міністр МЗС Угорщини.
"Я сьогодні тут, аби відновити довіру в двосторонніх відносинах", - заявив Сійярто.
Єрмак підтвердив підготовку зустрічі Орбана і Зеленського після візиту міністрів в Ужгород.
Андрій Єрмак: «Про конкретну дату зустрічі Зеленського і Орбана ще немає, але обидві сторони зацікавлені , аби така зустріч відбулась якнайшвидше».
"Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні прем’єр-міністра Угорщини і президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили дуже потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною і відкрила нову сторінку у наших відносинах", – сказав Єрмак.
Петер Сійярто: «Щодо розблокування 50млрд. євро для України - це не двостороннє питання. Тому ми це обговорюватимемо не тут, а в Брюселі», - заявив глава угорського МЗС.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.