На Закарпатті з 1 травня перевірятимуть наявність дозволів на перебування в прикордонній смузі

Дозволи на перебування у прикордонній смузі у прикордонних загонах на Закарпатті почали оформляти ще з кінця березня, а їхню наявність почнуть перевіряти з 1 травня.
"З кінця минулого року були внесені зміни до постанови КМУ 1147 "Про прикордонний режим". Відтак встановлено, що для осіб, які мають намір перебувати в прикордонній смузі, необхідно отримати дозвіл від Державної прикордонної служби. З 1 травня уже будемо здійснювати перевірку наявності таких дозволів. У випадку відсутності такого дозволу будемо притягати до адміністративної відповідальності", — розповіла речниця Чопського прикордонного загону Олена Трачук.
Спеціальний дозвіл ДПСУ для перебування у прикордонній смузі можна отримати, звернувшись до Мукачівського та Чопського прикордонних загонів, або на порталі "Допомога Закарпаття".
Про це повідомили на сторінці Закарпатської ОВА у Facebook.
За інформацією відомства, подати заяву на оформлення такого документа можна на порталі Допомога Закарпаття.
"Заява надійде до прикордонного загону, який ви вказали під час заповнення онлайн-форми. Протягом 10 днів ваше звернення опрацьовуватиме орган ДПСУ", — йдеться у повідомленні.
"У межах Закарпатської області функціонує два прикордонні загони – Чопський та Мукачівський – тож відповідно, на ділянці якого плануєте перебувати, туди й подаєте документи. Документи подаються у будь-який зручний для особи спосіб. Його можна принести у прикордонний загін, цей пакет документів можна принести особисто, так і надіслати поштою або електронною поштою, але з накладанням електронно підпису. Після отримання документів, рішення про надання дозволу або відмова у наданні дозволу приймається впродовж 10 робочих днів", — додала Олена Трачук.
Людям, які проживають у населених пунктах, розташованих у прикордонній смузі, і не збираються виїжджати за межі міста чи села — дозвіл не потрібен. Також документ не є обов’язковим для тих, хто прямує з одного міста в інше, проїжджаючи прикордонну смугу транзитом.
"Перебувати без дозволу у прикордонній смузі можуть: вищі посадовці, голови міських рад, адміністрацій, голови ОВА, а також правоохоронці, які здійснюють діяльність у прикордонній смузі — припиняють злочини, а також швидка допомога, яка їде для надання допомоги потерпілим, хворим, пораненим", — розповідає Олена Трачук.
Дозвіл необхідний для тих жителів прикордонної смуги, які покидають межі міста чи села, йдуть до лісу, на пасовища, до водойм, їдуть у місця масового відпочинку у прикордонній смузі. За його відсутність передбачений штраф від 119 до 170 гривень для фізичних осіб, а також від 170 до 340 грн для держпосадовців.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.