Зауваження до одного "угорського" заходу, що відбувся у Берегові (ВІДЕО)


Серед калейдоскопу новин про буремні українсько-угорські міждержавні стосунки, зокрема про нещодавній візит міністра закордонних справ України Сибіги до Будапешту, майже непомітно для української громадськості 27 вересня відбулась одна досить вже традиційна, але цьогоріч вельми цікава подія. Як відомо, наш міністр в Угорщині  відвідав першу українську школу, яка щойно відкрилась по міждержавній домовленості за принципом паритетності. Хоча про яку паритетність можна взагалі   згадувати, коли в Україні, власне на Закарпатті, функціонує біля ста фактично угорських шкіл, маже стільки ж угорських дитячих садочків і навіть власне угорськомовний  виш – питання досить риторичне. 

Саме цей виш – Закарпатський угорський інститут імені Ференца Равкоці ІІ-го (президент закладу – голова Товариства угорських педагогів Закарпаття депутат Закарпатської обласної ради Ілдіка Орос) за кілька днів до угорського візиту Сибіги  провів в м.Берегово вже традиційні щорічні урочистості  з нагоди початку навчального року. Як і попередні роки, на захід було запрошено  всю "еліту" угорської спільноти краю, закарпатських обласних та районних можновладців, представників угорського дипломатичного корпусу та поважних гостей з Угорщини. Нібито гарне і необхідне дійство, яке не тільки вже традиційно щороку потужно надихає щойноприйнятих студентів до навчання, але також  свідчить і про високу спроможність інституту до згуртування навколо свого науково-педагогічного потенціалу суспільно-політичного активу громади закарпатських угорців. Нібито … 
Тому що цьогорічний захід в окремих своїх проявах здивував, а точніше неприємно вразив деяких гостей, особливо тих, які,   незважаючи на піднесену і виключно "угорську атмосферу" свята,  все ж не забули, що вони в Україні. В Україні, яка веде виснажливу боротьбу з підступним ворогом.  В Україні , в якій є  державна мова, є Конституція, є закони. 
Бо власне організатори урочистостей зробили все, щоб присутні на них ніякого "українського духу" навіть випадково   не відчули. На відкритті заходу вищого учбового закладу, який знаходиться в Україні, має українську державну ліцензію надання освітніх послуг та  запросив до участі в урочистому відкритті представників української держави – грав гімн … іншої держави. Про гімн України навіть не згадали. Як   взагалі  про Україну не згадували  і виступаючі. Ну і звісно ніхто їх виступи, що звучали угорською мовою, перекладати на державну мову і не збирався. Взагалі було таке відчуття, нібито за дверима берегівського  реформатського храму, в якому зібралися присутні, не українська земля, а якась "Велика Угорщина".  І це враження тільки підкреслював самотній прапор України, який губився серед різноманіття угорських тріколорів, які щедро прикрашали всі стіни та закутки приміщення. 
Велеречиві виступи очільників вишу та закордонних гостей нахвалювали себе та угорську державу, нібито виключно завдяки яким інститут працює та взагалі існує. Представниця якогось угорського міністерства не соромлячись назвала берегівський виш  одним з "наших інститутів". А Каталіна Сілі,   радниця прем'єр-міністра Угорщини (до речі – з питань автономізації закордонних угорських громад), пообіцяла берегівському інституту і надалі надавати всіляку підтримку для виховання "угорської інтелігенції", яка збереже "угорську націю". 
І ніхто з виступаючих навіть словом не згадав про те, що саме завдячуючи українському спротиву берегівську бруківку ще не топче нога російського солдата , як це вже бувало раніше. Що тільки в незалежній Україні стало взагалі можливе відкриття такого навчального закладу. Що Україна щодня віддає життя кращих своїх синів для того, щоб до Берегова не зайшов окупант-чужинець.  Цього не хоче і не допустить український народ, українська держава. 
Та можливо це тому, що хтось хоче щось інше в Берегові, а не Україну? Адже президент берегівського інституту та сама Ілдіка Орос, яка ще у  2017 році на велелюдному мітингу в Будапешті назвала українців фашистами, а Україну – фашистською державою. Яка з лютого 2022 року ні разу публічно не засудила російську агресію проти України. Яка навідріз відмовилась підписати звернення до європейських лідерів про доцільність якнайшвидшого прийняття України до Євросоюзу. Яка робить все, щоб закарпатські угорські діти і в майбутньому вчилися виключно на угорській мові, взагалі не знаючи державної і не маючи змогу повноцінно інтегруватись в українське суспільство. Ось вона і організовує такі "угорські" урочистості. Чому вона таке собі дозволяє на нашій землі? Чому вона може собі дозволити таке робити? 
Це вже, мабуть, не зовсім риторичні запитання …   

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 4
Залишити коментар