Борис Петровський вперше привів «Карпати» до чемпіонства

Після «Спартака» (Київ), «Мотора» (Запоріжжя) та «Смарта» / «Спарти» (Кривий Ріг) ужгородські «Карпати» стали лише четвертим клубом, який виграв національну першість. Не зайвим буде згадати всіх творців дебютного в історії Ужгороду успіху: воротарі - Наталія Гайович, Ірина Яблонська, Юдіт Балог; польові гравці - Інна Малюченко (184 голи в чемпіонаті), Наталія Туркало (126), Наталія Семаль (101), Ольга Передерій (98), Марина Лебєдєва (87), Беата Смерека (76), Юлія Коломоєць (74), Дар'я Кот (62), Катерина Олексюк (38), Ірина Лозинська (32), Владлена Рибкіна (25), Наталія Петровська (16) , Олена Самар (7), Юлія Тарасова (7), Тетяна Кропивницька (6), Аліса Шолковская (2) та Ірина Проніна (1). Головний тренер - Борис Петровський, тренер - Сергій Суботін, лікар - Сергій Боднар і президент Олександр Ледида. Цікаво, що до нинішнього успіху похвалитися золотими нагородами могли тільки екс-«моторовка» Інна Малюченко (2007, 2008) і ексгандболістка «Смарта» Катерина Олексюк (2009, 2010). Першого липня наставнику ужгородських «Карпат» Борису Петровському виповнилося 40 років. Відзначав знаковий рубіж один з найперспективніших тренерів України вже в статусі чемпіона Україні.

 

- Борис Анатолійович, чи згодні ви з тим, що ваші підопічні легко виграли чемпіонат?

- Не згоден. Це тільки здається за підсумковими цифрами, проте насправді ми провели багато важких поєдинків, в яких перемагали в складній боротьбі. Вигравати нам вдавалося за рахунок самовіддачі і дисциплінованості, адже до початку чемпіонату в нашій команді не було зірок. Як і раніше переконаний, що по деяких позиціях в комплектації складу ми поступалися і «НУ», і «Спартаку».

 

- А хто з суперників був незручним?

- Безумовно «Спартак».

 

- Справи в жіночому гандболі стали кращі або гірші в порівнянні з минулим сезоном?

- Відтік гравців за кордон набрав таку швидкість, що молодь не встигає переймати досвід і майстерність у сформованих спортсменок, таких як, наприклад, Шимкуте або Манагарова. Чемпіонат став менш сильним, але в плані конкуренції і напруження боротьби нічого не втратив. З іншого боку, наставнику збірної України Леоніду Ратнер, по суті, майже ні з кого вибирати.

 

- Яка мета проведення внутрішнього чемпіонату, якщо він не готує гравців для збірної, а участь в єврокубках для клубів - розкіш?

- Згоден, виступ на європейській арені - це реальний показник стану команди. Дуже хотілося спробувати свої сили в Лізі чемпіонів, але наш зал не пройшов відповідну атестацію. Головна проблема команд - матеріально-технічна база.

 

- Як один із тренерів національної команди, можете виділити гандболісток, які суттєво додали?

- Перш за все Передерій - сенсація чемпіонату і однозначно відкриття № 1. Крім того, прогресу домоглися Кірлан («НУ»), Смбатян («Галичанка»), Бичко («Спарта»), Вікторія Бельмас («Дніпрянка»), Лебедєва («Карпати»). Після майже річної паузи Заремба в деяких матчах брала ініціативу в свої руки і вела за собою «НУ». Її партнерка Андрійчук продемонструвала стабільно високий рівень. Приємно здивували спартаківки Зоря і Редька.

 

P.S. Додамо, що в Білорусію вирушили Яблонська («Городнічанка») і Коломоєць («Університет-Гомель»), в російський «Ростов-Дон» - Передерій. Покинули команду Рибкіна і Самар, Смерека пішла в декретну відпустку, а Олексюк повністю переключилася на інший вид спорту, успішно захищаючи кольори нашої національної збірної з регбі.

 

Ігор Грачов

Газета "Команда"

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.