Хто з закарпатців може потрапити до Ріо-де-Жанейро?

 Минулої неділі згас олімпійський вогонь Лондона. Збірна України продемонструвала, в принципі, непоганий результат. Зрештою, потрапити в двадцятку кращих команд світу згідно з медальним рейтингом іще треба вміти. А ось Закарпаттю за Олімпіаду в Лондоні можна поставити незадовільну оцінку – бо у столиці Великої Британії ми не побачили жодного краянина. Як і 4 роки тому в Пекіні. Але після бою кулаками не махають. Тому зараз слід не шукати вин-них, а дивитися з оптимізмом у майбутнє, точніше, в бік Ріо-де-Жанейро, де відбудеться наступна літня Олімпіада. І сподіватися, що в Бразилію закарпатці нарешті потраплять. Адже шанси вони мають непогані. «Закарпатка» вирішила ще раз проаналізувати наш юний олімпійський резерв і спрогнозувати, чи зможуть наші земляки поїхати до країни диких мавп.

 

Фехтування

 Останнім часом саме фехтування приносить Закарпаттю славу та визнання. І саме в цьому виді мав бути представник Срібної Землі в Лондоні. Проте Анатолію Герею не вистачило чи то везіння, чи то спортивної нахабності, але до столиці Британії він не потрапив, пропустивши спортсмена з Харкова. Але сподіваємося, що ця невдача не стане для Анатолія сильним психологічним ударом і він таки продовжить боротьбу. Враховуючи, що йому всього 23 і він надалі залишається одним із лідерів чоловічої збірної України з шпаги, шанси поїхати в Ріо наш земляк має хороші. Тим більше, вже й досвід підготовки є. Крім Герея, потенційно можуть потрапити на Олімпіаду й інші закарпатці. Зокрема досить перспективним є 16-річний ужгородець Сергій Горецький – триразовий призер першості Європи серед кадетів. З надією тренери дивляться і на 16-річних сестер Рапінець – лідерів молодіжної збірної з рапіри. До них можна віднести й Владу Харкову – чемпіонку України серед юніорів із шпаги, та Ірину Мадяр – теж чемпіонку України серед юніорів. Одним словом, сильних молодих спортсменів із нашого краю багато. Головне, щоб за 4 роки їхні досягнення зросли і вони психологічно не зламалися.

 

Греко-римська боротьба

Є в області й заміна Євгену М’якому та Руслану Ісрафілову, котрі, як і Герей, свій лондонський шанс не використали. Як розповів віце-президент закарпатської Федерації греко-римської боротьби Іван КУКУШКІН, уже зараз можна сміливо говорити, що кандидатами в Бразилію будуть юні борці Сергій Молнар, Сергій Козуб, Олександр Кухта, які вже наводять шороху в Європі, перемагаючи на чемпіонатах Європи та світу. Враховуючи досить сильну борцівську школу в області, цілком можливо, що когось із них побачимо на Іграх.

 

Дзюдо

Ось кого називають готовим претендентом на Олімпіаду в Ріо, так це закарпатського молодого дзюдоїста Владислава Діброву. 20-річний спортсмен – майстер спорту та чемпіон України серед юніорів, призер європейських першостей. За словами фахівців, його вже зараз цілеспрямовано до цього готують. Так, результати в дорослих змаганнях ще не вражають (поки він займає місця щонайменше в десятці кращих), але ж Владислав має ще 4 роки. Тим більше, враховуючи провал української збірної в Лондоні (0 медалей), у Федерації дзюдо будуть якраз розраховувати на таких молодих та талановитих, як Діброва. Крім нього, варто пам’ятати й про інших юних спортсменів – Олександра Черняка, Крістіана Бадзо, Богдана Адамчука, які показують хороші результати не тільки в Україні, а й у Європі.

 

Важка атлетика

Звісно, найкраще штангу тягає в області виноградівець Михайло Гал – і на чемпіонатах світу та Європи виступає, і навіть у чемпіонаті Угорщини переміг. Але проблема в тому, що йому вже за 40, і виступає він суто у ветеранських змаганнях. Проте залишаються шанси в 19-річного Віктора Назарова з Великого Березного (тренер Юрій Джупина). У категорії 56 кг він поки третій в Україні, що довів останній чемпіонат. Але враховуючи його вік та прагнення до перемоги, цілком можливо, що побачимо Віктора на бразильському помості серед важкоатлетів.

Ось де справді ми могли б розраховувати на олімпійську нагороду в Бразилії – так це в пауерліфтінгу. Юні ужгородці Єлизавета Бан та Євген Клюса є найсильнішими не тільки в Україні, а й у Європі. Зокрема Ліза в травні стала віце-чемпіонкою світу серед юніорів, але показала такий результат, із яким легко завоювала би бронзу серед дорослих. Одним словом, медаль нашому краю була б гарантована, але ж Олімпійський комітет замість пауерліфтінгу вирішив включити в Олімпіаду в Бразилії регбі та гольф.

 

Легка атлетика

Тут шанси були поїхати й у Лондон. Так, метальнику ядра Андрію Бородкіну не вистачило везіння у відбіркових іграх, бігуну на 10 тисяч метрів Роману Романенку – всього 18-20 секунд до кваліфікації в збірну, а молодому спортсмену зі спортивної ходьби Костянтину Пузанову просто не пощастило – через неналежне фінансування його підготовки за 2 тижні до відбору в Лондон в організмі спортсмена впав гемоглобін. А так він був щонайменше 3-й у країні. Проте, як розповів старший тренер обласної збірної Геннадій БУТКЕВИЧ, усі троє зберігають шанси потрапити в Бразилію. Адже тому ж Костянтину Пузанову всього 21 (до речі, 50 км він проходить на 8 хвилин швидше за норматив майстра спорту), а Роману Романенкові – 22. Тому за 4 роки вони будуть у розквіті сил. А ось Андрію Бородкіну вже за 30, і чи вхопиться він за свій шанс – невідомо.

 

Гандбол

Звісно, враховуючи, що в Ужгороді «прописаний» чемпіон країни «Карпати», можна спрогнозувати: дівчата із закарпатського клубу гратимуть за збірну й у Бразилії. Звісно, якщо туди кваліфікується збірна України, чого давно з нею не було. Але враховуючи, що на останній Євро наші дівчата таки потрапили, надія є.

 

Як зізнався головний тренер клубу Борис ПЕТРОВСЬКИЙ, цілком можливо, що через 4 роки честь збірної матимуть шанси захищати Наталія Туркало, Наталія Гайович, Інна Маслюченко та Наталія Петровська. Якщо, звичайно, не втратять форму та гратимуть у той же гандбол.

 

Інші?

Звичайно, й серед інших видів спорту за 4 роки можуть з’явитися нові зірочки із Закарпаття. Час іще є. Було б фінансування. А наразі залишається побажати удачі вищезгаданим спортсменам і щиро вболівати за них протягом усіх 4 років очікування. А ще – шкодувати, що, наприклад, шахи, петанк та спортивні танці – не олімпійські види. В них закарпатці теж мали б шанси на вояж у країну диких мавп.


Денис ФАЗЕКАШ, "Закарпатська правда", http://karpatnews.in.ua



рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.