Ужгород може стати центром розвитку нетболу в Україні

Нетбол з’явився як різновид баскетболу та з часом перетворився в самостійний вид спорту для жінок. У нього грають понад 20 мільйонів людей у більш ніж 70 країнах світу. В Україні ж усе почалося минулого року з двох закарпатських  команд, по 7 чоловік у кожній. Про історію нетболу в нашій державі, його розвиток та плани розповів кореспонденту Zaholovok.com.uaголова Союзу українців Західної Австралії Микола Мовчан. Він разом із дружиною, чемпіонкою з нетболу в складі збірної штату Західної Австралії нещодавно побував в Ужгороді та оцінив гру команди з нетболу УжНУ.

 

—   Пане Миколо, Ви стали одним з ініціаторів розвитку нетболу в Україні. Завдяки Вам наші спортсмени отримали свої перші професійні м’ячі з Австралії. Розкажіть, будь-ласка, із чого все почалося?

—   Знайомством з цією захопливою грою я завдячую своїй дружині. Габріелла грала в нетбол з дитинства, із 6— 7 років. Коли ми зустрілися, вона вже 38 років як займалася цим видом спорту. Сам я був баскетболістом і взагалі полюбляв усі ігри з м’ячем.Минулого ж року випала нагода зустрітися з Федором Шандором,завідувачемкафедри туризму, проректоромУжНУ. Після тривалої бесіди виникла ідея запровадити нетболі на Закарпатті. Перші дві команди сформували зі студенток кафедри туризму УжНУ.

 

—   Отже, Закарпаття стало першою в Україні областю, де грають у нетбол?

—   Так, першою. Проте того ж 2011-го року я їздив до Вінниці. Поки що все на рівні розмов… Та планую з часом також приєднати Львівську область, а тоді вже й усю Україну. Маю мрію організувати перший турнір між українськими командами. Отож це все лише початок.Є ідея з часом, запросити на дружній турнір нетболісток української діаспори Західної Австралії.  Це дозволить також налагодити зв’язки між представниками діаспори та українцями,принаймні у спортивній сфері».


Автор:Олександра Шевченко

Джерело:УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.