Один з проектів Наукового парку УжНУ може оздоровити все Закарпаття

Програма «Йодована булочка — дітям Закарпаття» передбачена програмою здоров’я Наукового парку УжНУ, який підтримуватиме її і під час реалізації. Ініціатором є директор приватного підприємства «Олімпія Трейдинггруп» Марія Григор’єва. Ідею взято з Інституту медичної радіології АН Росії. Його очолює закарпатець Анатолій Циб, який раніше закінчив Ужгородський університет і добре знайомий з проблемою йододефіциту області.

Спочатку Марія Григор’єва розробила обласний проект для школярів, вихованців дитсадків і студентів профтехучилищ. Згодом допрацювала його, зробивши вибірку для кожного району окремо. Булочку назвали «Здоровинкою», бо хлібопекарський виріб, збагачений йодованим білком, рекомендований для профілактики йодної недостатності. Ефективність та безпека застосування доведена багатьма дослідженнями. Такі вироби підвищують імунітет, покращують фізичний розвиток дітей і показники їхнього психологічного стану, сприяють поліпшенню інтелекту дітей та дорослих.

Підприємство провело масштабну роботу, щоб узаконити проект. Підготовка тривала не один рік. Всі ніби підтримують, а до реалізації рішення не доходить. Сьогодні «Олімпія Трейдинггруп» працює у багатьох областях: Чернівецькій, Львівській, Рівненській, Волинській. Перспективи збагачення хліба йодом підтверджують дослідження, проведені у Києві в Національному університеті харчових технологій. Наразі зацікавилися проектом двоє приватних підприємців із Ужгорода: ПП «Лизанець» та ПП «Пекарня Дік».

Запровадження проекту булочки «Здоровинка» у школах натикається на побутові питання. Якщо хтось виграв тендер із харчування у школах і хоче, щоб діти купували дорогі булочки, то йодказеїн цим планам насправді шкодить, пояснює Марія Григор’єва.

Вартість 100 мкг органічного йоду в булочці становить 3,5 копійки у школі, а в дитсадку на половину менше — 1,7 копійки. Це аж ніяк не відобразиться на загальній ціні продукту. Забезпечення дитини таким харчуванням на рік коштує 10 гривень. Проект повністю самоокупний.

Для виготовлення продукції годиться стандартне обладнання пекарень. Булочка з йодказеїном не йде в порівняння з тим, що з добавками з невідомих речовин, яка не черствіє і взагалі скоро нагадуватиме пластик. «Йодказеїн має органічну форму, покращує мікрофлору. До того ж він не відчутний на смак. Під дією ферментів розщеплюється в печінці й надходить до щитоподібної залози в таких кількостях, як їй потрібно. Залишок виводиться з організму природним шляхом. За рахунок того, що речовина органічна, її не можна перебрати» , — пояснює Марія Григор’єва.

У булочку «Здоровинка» поряд із йодказеїном дозволяють й інші начинки. При щоденному вживанні булочки з йодказеїном зі склянкою молока чи кефіру діти діставатимуть необхідну дозу органічного йоду, назавжди забудуть про профілактичні пігулки, переконана ініціаторка «Здоровинки».

Насправді щитоподібна залоза не обирає шляхи для подолання йододефіциту. Для неї важливіший результат. Тому про кількість йоду в організмі варто бути поінформованим. Непомітна на перший погляд фізична й розумова втома може обернутися патологічними змінами в організмі, розумовою відсталістю. То для чого ризикувати здоров’ям, адже суспільству потрібні здорові особистості.

 

Наталія Каралкіна, студентка відділенняжурналістикиУжНУ

 

 



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.