Ужгород продовжує “збереження архітектурно-історичного надбання”(ФОТО)

Стаття підготовлена до відзначення 1-го року з дня існування рішення Ужгородської міської ради від 22 липня 2011 року «Про порядок встановлення вивісок в місті».

Зазначене Рішення розроблено з метою поліпшення естетично-художнього вигляду міста, збереження історичного середовища, удосконалення правового регулювання порядку розміщення вивісок на території міста Ужгород.

Відповідно до п.4 вказаного Рішення: «зобов’язано підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності оформити технічні паспорти вивісок та привести вивіски у відповідність до вимог Порядку встановлення вивісок в термін до 01.04.2012 року.»

Згідно Порядку встановлення вивісок розміщення їх ґрунтується на принципах:

1. цілісності естетичної організації міського середовища;

2. безпечності вивісок;

3.  збереження архітектурно-історичного надбання;

4.   пріоритетності меморіальних об’єктів  (меморіальних і пам’ятних дошок, знаків тощо);

5.    комплексного підходу при оформленні та облаштуванні фасадів будівель (споруд);

6.    впорядкування,  регулювання та контролю діяльності з розміщення вивісок.

Розміщення вивісок на фасадах будинків та споруд повинно здійснюватися з дотриманням структурної побудови,  стилістичної єдності фасадів,  без пошкодження елементів архітектури та з врахуванням зовнішнього  опорядження  фасаду  з  урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням Правил благоустрою території міста Ужгород.

По зовнішньо-оглядовому стані міста, можна дійти до висновку, що далеко не кожен власник архітектурно-історичного надбання дотримується затвердженого Рішенням Ужгородської міської ради порядку розміщення вивісок.

Але ж, насамперед, Ужгород — найзахідніший обласний центр України. Насичена подіями історія та унікальне географічне положення створюють багатогранний колорит та привабливість цього чудового куточка земної кулі. Розташований на перехресті культур та традицій (до речі інформація взята з сайту Ужгородської міської ради).

Та таким відношенням власників архітектурно-історичних цінностей м. Ужгород щодо встановлення вивісок в історичному центрі повністю нівелює історичний, багатогранний, привабливий завойований роками колорит чудового куточка нашої земної кулі.

 

Протягом року зрушень по заміні вивісок, які б відповідали вимогам та реальному збереженню історично-архітектурної цінності міста практично не відбулось, можливо настав

час зробити хоч якісь висновки? Чи можливо й надалі будемо нищити наше колоритне містечко дешевими “пластмасово-паперовими” вивісками?

Отже, шановні власники архітектурно-історичного надбання м. Ужгород не будемо байдужими до цієї неприємної, особливо актуальної проблеми. Очистимо наше місто від хоча б від крикливих вивісок, які лякають як нас так і гостей нашого міста та повернемо обличчя одному з самих затишних куточків нашої землі. 





Джерело:anons.uz.ua



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.