Онкохворим дітям Закарпаття бракує ліків

На одні й ті самі граблі наступають у вітчизняній медицині. Із року в рік ліки для маленьких українців, що мають онкологічні та гематологічні недуги надходять із запізненням. Хвороба ж на кілька кроків попереду у плані поширення. У обласній дитячій лікарні кажуть, що звернень побільшало, а необхідних препаратів катма. Чим лікують, та з чиєї кишені?

Чотири із семи місяців свого життя цей маленький хлопчик провів в онкологічному відділенні. А Владислав на лікарняному ліжку вже 16 місяців. Найбільше бажання дев’ятирічного хлопчика викликає біль у його рідних. Бабуся розповідає про свої поневіряння разом із онуком лікарнями та історію хвороби. Теж пані Ганна каже, що деякі препарати, а саме супровідної терапії, були змушені купувати.

Холодильники й шафи в лікарні хоч і заповнені, та всіх необхідних препаратів немає. Зауважимо, все це залишки 2011 року. Цьогоріч держава ще медикаментів не давала. Тому рідним залишається одне – заради порятунку життя малечі виймати із своєї кишені гроші на ліки.

Специфіка ж лікування онко- та гематологічно хворих полягає і у супровідній терапії. Очільник обласної дитячої лікарні – під час зйомки сюжету отримала наказ міністерства охорони здоров’я про виділення медикаментів на цей рік. З колегами телефоном ділиться лише сухими цифрами. В Україні діє програма, що має забезпечувати відділення всіма ліками, але через паперову тяганину терміни доставки зміщуються.

Єлизавета Біров, головний лікар ОДЛ зазначає, що відсоток тих препаратів, які купують батьки, малий у порівнянні із тим, що має давати держава. Разом із тим, зазначає, що переривання чи затягування процесу через запізнення із ліками може коштувати надто дорого. Справа ще й в тім, що Міністерство охорони здоров’я дає власний перелік ліків, які можуть закупити у рамках державної програми.

Та у ньому годі знайти медзасоби, котрі дійсно необхідні. За півроку 2012-ого у онко-гематологічному відділенні пролікувалося понад 9 десятків маленьких закарпатців – дехто з них знову повернеться аби продовжити боротьбу з хворобою. Як зазначили у медичному закладі, багато пацієнтів через роки приходять та дякують за врятоване життя. Тепер же медики чекають на препарати, які підвищать шанси на одужання. 


Джерело:М-студіо



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.