Хто на Закарпатті краще бограч варить і траву косить(ФОТОРЕПОРТАЖ)

На високогір’ї за Анталовцями у четвер 26 липня пахло стравами, звареними в казанках та чулося клепання та характерний свист кіс. На змаганні, яке влаштували ДП «Ужгородське лісове господарство», анталовецьке лісництво й за підтримки  районного осередку Партії регіонів та Ужгородської РДА визначали найкращих косарів та кулінарів. Для об’єктивності «смачного конкурсу» в журі навіть професійного кухаря з готелю-ресторану «Прага» викликали.   


 

Нещодавно команда «Ужгородського лісового господарства» повернулася з кулінарною перемогою із міжнародного лісничого фестивалю, що проходив у словацьких Татрах. Керівництво держлісгоспу після розповідей учасників вирішило провести й собі подібний захід. Вперше в області. Ідею підтримала районна влада та ужгородський районний осередок Партії регіонів. Тож змагалися лісники-косарі та кулінари за цінні призи.


 

Місцину вибрали дуже мальовничу – з тієї поляни на високогір’ї вся Ужгородщина, як на долоні. Хоча діставатися туди було дуже непросто: кам’яна дорога з вибоїнами після дощів справляла страхітливе враження. Хоча, на щастя для організаторів, перед самим стартом змагань розпогодилося. Тож і косарі були не мокрі, й бо грач майже без дощової води.


 

На старт косарського турніру вийшли 7 команд: Анталовецьке, Великодобронське, Ужгородське та Кам’яницьке лісництва, «штаб» «Ужгородського держлісгоспу» та два представници підприємців-підрядників, які співпрацюють з лісниками. Для кожного учасника відділили 25-метрову доріжку (ширина – 2,5 м.), яку треба було скосити якомога швидше з розмахом коси не менше 1.5 метра (за ширше викошені смуги додавали балів). Втім дуже довго результати рахувати не довелося. Після старту змагання (пострілу із мисливської дубельтівки) посередині дистанції вперед вирвався представник ПП «Конкус» Іван Шовш, котрий із серйозним відривом виграв покіс (2 хвилини 22 секунди!), взявши при цьому ще й дуже хорошу ширину. Цікаво, що він зробив таким чином хороший подарунок своєму шефу Юрію Конкусу, котрий святкував саме 26 липня день народження!


 

За той час в лісочку вже доварювалися 7 конкурсних бограчів. Після завершення конкурсу з косьби кожна команда виклала на окремий стіл біля накритого шатра по одній порції страви, аби кухар з «Праги» Тетяна Ковбінь змогла їх розпробувати й оголосити переможця. Найкраще із завданням справилися господарі з Анталовець. Їхній бограч був не лише оформлений, як витвір мистецтва, але й мав відповідний смак.

 

 


 

 

Крім подяк та грамот від районної влади, за перемогу в конкурсі косарів отримав з рук голови районного осередку Партії регіонів Емеріха Крицького недешеву електричну косарку, а кухарю-переможцю Юрію Глаголичу дістався комплект з пристосуваннями для подачі води та поливу городів від заступника голови Ужгородської РДА Віктора Ледіди. Грамотами та пам’ятними медалями лісівники нагородили всіх учасників.  Також В.Ледіда відзначив керівника Ужгородського держлісгоспу Івана Костіва за цікаву ініціативу та активність на ниві збереження та примноження лісових багатств краю. В свою чергу І.Костів додав, що змагання стане традиційним, і наступного року його прийматиме Велика Добронь.

Автор:Роман Тимчишин

Джерело:«Закарпатська Правда»



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.