Як привчати дітей до книги?


Ми живемо у світі нових технологій, коли все комп'ютеризовано й модернізовано. Інтернет та телебачення – наш мультимедійний світ. Навколо тільки й чути: «Сучасні діти книжок не читають». Але книга – це важливий предмет, необхідний для розвитку духовності та інтелекту. Книги залишаються вірними друзями, які допомагатимуть протягом усього життя. Навіть улюблений всіма нами Інтернет не може замінити задоволення погортати сторінки «живої» книги.
Для початку, обов'язкова умова – у сім’ї має бути бібліотека і батьки повинні читати. Силоміць привчити не можна, можна тільки передавати особистий досвід. Дитина обов’язково почне читати, якщо ви самі читаєте. Читають батьки – читаю я.
Щоб не було проблем з читанням, психологи радять знайомити малюка з книгою у ранньому віці. Читати дітки ще не можуть, тому читати будете ви. Малюки люблять слухати. Плавна мова, ритмічність складу добре заспокоюють і заколисують дитину. А те, що батьки знаходяться поруч, створює неповторну атмосферу любові і ніжності.
Читайте книги регулярно. Читання після обіду чи на ніч нехай стане для вас традицією. Навіть якщо у вас зовсім немає часу, прочитайте хоч пару сторінок. Але обов’язково кожен день!
До підбору книг підходьте дуже серйозно. Читайте те, що підходить за віком. Та й до змісту книг потрібна увага. Для кожного вікового періоду є свої книги. Якщо дитині буде запропонована не цікава і не зрозуміла книга, то це може відштовхнути і погасити інтерес до читання. Також бажано вносити різноманітність і пропонувати дитині різні жанри.
Періодично ходіть з дитиною у книжковий магазин. Нехай вона сама собі вибере книгу. Можна спробувати привчити дитину читати купуючи якісні дитячі літературні журнали. У наш час дитяча періодика здатна замінити дитячі енциклопедії, задачники, розмальовки, адже багато журналів особливу увагу звертають на розвиток інтелекту дитини, творчих здібностей та залучають до чарівного світу літератури.
Після прочитання книги чи казки, поговоріть з дитиною про неї, допоможіть дитині, якій ще важко зробити висновок з прочитаного. Але, у жодному разі, не нав’язуйте своєї думки. А ще дивіться хороше кіно і обговорюйте його з дитиною. Можливий варіант, коли спочатку читається книга, а потім проглядається казка чи фільм. Це дозволить зіставити книжкові та "кіношні" образи. Також розмовляйте про всі культурні об’єкти повз які йдете, їдете.
Ви – батьки, чарівники, придумайте самі, як заманити і зацікавити свою дитину. Ви знаєте її, як ніхто інший. Можна, наприклад, розповісти про початок книги, щоб у малюка виникло питання про те, що буде далі. Або, зупиніть читання на чомусь цікавому. Скажіть: «Вибач, дитино, мені треба відійти, а ти почитай поки». Прийшовши, запитайте дитину, що там було цікавого. Такий принцип у психології називається «принцип незакінченої дії».
Ні в якому разі не примушуйте дитину до читання поки вона не засвоїть «техніку» читання. Інакше читання може перетворитися на «трудовий обов’язок». Дитина повинна сама дозріти до своєї першої книги.

Матеріал для "Анонс Закарпаття" підготувала методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Дрессер О.І.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.