Щороку у серпні жителі села Черни починають збирати урожай рідкісної для України рослини – кизилу. На невеликій території у 15 гектарів сотні кизилових дерев щедро дарують свої яскраво-червоні плоди усім, хто любить і вміє їх заготовляти. Компоти та варення з кизилу не тільки дуже смачні, а й мають незвичайні лікарські властивості, добре відомі народним цілителям. Зазвичай їх застосовують переробленими, але при певних показаннях споживають і в натуральному вигляді. Можна також вживати і листя цього диво-дерева, і його кору. А з самої деревини, напрочуд твердої і пружної, колись виготовляли держаки для різних інструментів, навіть деталі годинників та інших механізмів. Мало хто знає, але свого часу навіть держаки королівських скіпетрів робили з кизилових гілок.
Джерело: trkvinogradiv.com.ua