Студенти-стоматологи УжНУ практикувалися в Словаччині

Останній місяць літа для студентів стоматологічного факультету виявився плідним не лише на враження, а й на корисні знання. Майже три тижні наші юнаки й дівчата практикувалися в Словаччині, на базі приватної стоматологічної клініки «Petramed» (м.Чадца), очільником якої є Петер Джупа, та стоматологічного відділення обласної лікарні ім. Луї Пастера (м.Кошице) під керівництвом професора Андрія Єнчі. Варто зазначити, що УжНУ — єдиний виш в Україні, який відправляє студентів на виробничу літню практику за кордон.

Протягом останніх чотирьох років студенти 3 — 4 курсу стоматологічного факультету проходять літню виробничу практику в Європі. Цього літа до Словаччини вирушило 10 студентів УжНУ. Поїздка відбулася завдяки договорам про співпрацю з Кошицьким медичним університетом ім. П.Шафарика, клінікою «Petramed»¸ що в місті Чадца. Керівником клініки в Кошице є професор Анрій Єнча, який водночас — і професор стоматологічного факультету Ужгородського національного університету. Доцент Петер Джупа, власник клініки «Petramed», також викладає в нашому виші. Названі високошановні особи майже на 90 % профінансували стажування практикантів, забезпечили проживання й харчування, а також власне керували навчальною практикою.

Юрій Переста, декан стоматологічного факультету УжНУ, професор, розповідає, що завдяки подібній співпраці студенти показують доволі хороші результати з працевлаштування: «У цьому році 6 наших випускників підтвердили дипломи лікарів-стоматологів у Словацькій Республіці, тож працюватимуть за кордоном: двоє — у Кошице, а  четверо — у приватній клініці «Petramed». Сказане є підтвердженням того, що наші студенти успішно інтегруються в європейську медицину. Наші дипломи дістають підтвердження в Словацькій Республіці, а це означає, що вони визнаються й у ЄС. Відрадно сказати, що ми маємо договір про співпрацю і з Дебреценським університетом. Сюди в магістратуру вступає одна з наших випускниць — Марія Фера, яка здобула освіту і в УжНУ, і в Європі. Це теж результат міжнародної співпраці. До того ж студенти бачать рівень тамтешньої стоматології, беруть участь у наукових конференціях. У підсумку маємо вагомий крок уперед, крок до європейської інтеграції в медичному просторі. Сподіваюся, кількість таких студентів із року в рік збільшуватиметься».

Варто зазначити, що 20 цьогорічних випускників стоматфаку УжНУ, які навчалися на держзамовленні, успішно працевлаштовані в закарпатські клініки, а 6 дипломованих спеціалістів — за межами нашої області (у Житомирській, Рівненській і Хмельницькій областях). Контрактники самостійно працевлаштовуються, проте дані щодо місця їхньої роботи теж постійно з’являються. Приблизно 20 — 25 вихованців залишаться працювати за кордоном, а 7 уже підтвердили свої дипломи в Європі.

Що ж до практики в Словаччині, то, крім власне навчального процесу,  студенти побачили чимало цікавих міст у цій країні та Австрії, а також навколишню неповторну природу, архітектуру й збагатилися новими знаннями про сусідні держави, у тому числі фаховими.


Автор:Наталія КАРАЛКІНА

Джерело:«Погляд»



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.