Жителі Бедевлі що на Тячівщині пишаються своїми бджолами (ФОТО)

У нашому селі бджолярством займалися здавна. І нині старожили пам’ятають газд, котрі мали свої пасіки. Це – Тиводари, Маркуші, Вайнагії. На певний період, після колективізації, бедевлянам було не до меду. Та згодом бджолярством почало захоплюватися молоде покоління.
Одружившись, І.В.Чонка побудував хату на ділянці 0,7 га при центральній трасі села. І незабаром на його обійсті з’явився вулик. Про бджоли мріяв з дитинства. Так захопився цією справою, що стала його заняттям на все життя. Нині на його охайному обійсті сто вуликів. З ранньої весни над ними гудуть бджоли. Їх господар веде за ними дбайливий догляд, і вони віддячують йому багатим збором меду.
Ще більший досвід у веденні бджолярства за плечима М.В.Деяка. Ще в 1975 році за направленням, після закінчення сільгосптехнікуму, дипломовані спеціалісти приїхали працювати в місцевий радгосп. Тодішній директор М.М.Бедей вирішив започаткувати добру справу, зайнятись бджолярством. Радгоспна пасіка розросталась. Та з розвалом господарства не стало і пасіки. 
Але подружжя Деяків продовжило займатись улюбленою справою. На їх обійсті близько 100 вуликів. Влітку вивозять їх частину ближче до природи. Тетяна Володимирівна – дружина М.В.Деяка, веде гуртки з бджолярства у Бедевлянській та Біловарській школах. Приємно, що число любителів-пасічників росте.
На городі М.М.Маркуша по вул. Вайнагія теж розміщено 90 вуликів. Працює інженером, а вільний час проводить на пасіці.
Всіма знаний бджоляр М.В.Дочинець з Біловарців подарував кілька десятків вуликів сину, котрий проживає в Бедевлі. Отже, буде у нас ще один пасічник.
Та й депутат нашої сільради В.М.Ключкей робить перші кроки у цій справі, хоч вона і потребує багато клопоту. І не тільки він. 
Працьовитим бджолам нелегкою ціною дається кожен грам меду. В народі кажуть: працьовита, мов бджілка. Закарпатська бджола заполонила всю Європу. Саме за рахунок відтворення бджолородин бджолярі мають певні прибутки. Недарма закарпатській бджолі у селі Лучкове поставлено пам’ятник.
Приємно, що бедевлянці славляться бджолярством. Це не просто хобі, а нелегкий труд, бо бджоли вимагають до себе

особливої уваги.

 

 

 

 

Автор:І.М. Рішко

Джерело:bedevlya.com.ua


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.