Журналістка із Закарпаття проводить експеримент з виживання за прожитковий мінімум (ВІДЕО)

 Прожити місяць на тисячі сорок чотири гривні. Такий експеримент вирішила провести мешканка Мукачева, в Закарпатській області. У вересні її витрати не повинні перевищити середній прожитковий мінімум в Україні, затверджений Верховною Радою. 

Людмилі - 34, вона журналіст - працює в прес-службі Мукачівської райадміністрації. Каже, на експеримент зважилася, тому що за службовим обов'язком кожного дня вислуховує скарги людей - мовляв, прожитковий мінімум дуже низький. В першу чергу, Людмила складає перелік витрат на вересень. Вона повинна укластися в 1044 гривні.

Людмила Бондарчук, учасниця експерименту:

- Я в ці кошти НЕ закладала ані витрати на транспорт, ані витрати на утрімання житла. Я не говорю про те, що скільки потрібно, щоб купити собі взуття або одяг. Я молюся щодня щоб, не потрапити до лікарні, бо мені точно на медикаменти коштів не вистачить.

Сьогодні вона буде формувати запас їжі. За продуктами йде на ринок - тут можна торгуватися. Гречка і рис - майже дев'ятнадцять гривень. Півдесятка яєць - чотири, сир і масло - майже 30. М'ясо - вибирає подешевше.

А ще на ринку все дозволяють пробувати, говорить Людмила, тому можна заощадити, наприклад, на сніданку.

Але все ж утриматися від незапланованих витрат не вийшло - купила цукерки. Разом - витратила дев'яносто вісім гривень. Продуктів повинно вистачити мінімум на тиждень.

Марина Коваль, кореспондент:

- Людмила підрахувала - 500 гривень витратить на їжу, 200 - на комунальні послуги, а ці сто п'ятдесят на поїздку до Львова. Вона хоче побувати на фестивалі кави, адже не хлібом єдиним живе людина.

За тисячі сорок чотири гривні Людмила планує прожити лише місяць. А Олена Стефанівна - живе постійно. Її пенсія трохи більше прожиткового мінімуму - 1067 гривень. Цих грошей, за словами жінки, вистачає тільки на квартплату і ліки. На їжі - економить.

Олена Перц, пенсіонерка, мешканка Ужгорода:

- Макаронні не куплю, я замішу зроблю. Я все готую, мені так дешевше вийде.

Всього на Закарпатті близько 400 тисяч осіб отримують мінімальні виплати, говорять в обладміністрації. Половина - пенсіонери, у половини - просто така зарплата.

Віктор Мацола, начальник управління праці та соцзахисту населення Закарпатської ОДА:

- Життя міняється, послуги змінюються, а там не Заклади Дуже Багато на духовне життя, тобто Його десять РОКІВ методику Цю НЕ мінялі.

Як їй живеться на прожитковий мінімум - Людмила обіцяє щодня описувати на своїй сторінці в соцмережі. Сподівається, що в суму вкладеться.

програма "Подробности", телеканал "Інтер"



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.