В УжНУ пройшов науково-практичний семінар

 Вже стало традицією проведення кафедрою соціології та соціальної роботи Ужгородського національного університету щорічних міжнародних науково-практичних конференцій і семінарів за участю вчених, практичних соціальних працівників, студентів з Угорщини, США, України, де обговорюються актуальні проблеми соціальної роботи і підготовки фахівців соціальної сфери. Матеріали конференцій видаються кафедрою соціальної роботи за підтримки проекту TOUH.  21 вересня 2012 року відбувся черговий науково-практичний семінар на тему «Актуальні проблеми соціальної роботи і підготовки фахівців: розвиток волонтерського руху в Україні і за рубежем».  

   У роботі семінару взяли участь 6 викладачів і практичних соціальних працівників з США, 10 – з  Угорщини, викладачі кафедри соціології і соціальної роботи, кафедри педагогіки і психології, практичні соціальні працівники з різних соціальних служб, викладачі ЗакДУ, студенти УжНУ і Сегедського університету. З доповідями виступили: Карла Френсіс , Еліс Ремптон, Таммі Скубіна (м.Корваліс, США), Лавко Габор, Товт Герго (м.Сегед, Угорщина), Кіш Янош, Лендєлне Погачаш Марія  (м.Ніредьгаза, Угорщина), які поділилися досвідом роботи з розвитку волонтерського руху в США і Угорщині.  І.Козубовська, З.Баторі-Тарці (м.Ужгород, Україна) ознайомили присутніх з першими здобутками прилучення студентів соціальної роботи  УжНУ до волонтерської діяльності.

      Проблема розвитку волонтерського руху є надзвичайно важливою для України, оскільки чимало вразливих категорій населення сьогодні потребують допомоги і підтримки (люди з обмеженими можливостями, діти-сироти, люди похилого віку та ін.) Викладачі і студенти кафедри соціології та соціальної роботи розпочали волонтерську діяльність з дітьми з обмеженими можливостями за підтримки українсько-американського проекту «TOUCH» і Карпатського Фонду. Результати їх діяльності були представлені на конференції групою студентів-волонтерів, які ознайомили учасників семінару з особливостями роботи з дітьми з обмеженими можливостями в літніх таборах відпочинку (керівник З.Баторі-Тарці), а також впродовж навчального року з дітьми реабілітаційного Центру «Дорога життя» (керівник О.Смук).  Були продемонстровані фрагменти з фільму і фотостенд «Жити разом», виготовлені студентами соціальної роботи УжНУ.  Угорський студент Товт Герго (м.Сегед)  представив цікаві матеріали щодо волонтерської діяльності угорських студентів.

     Слід підкреслити, що кафедра соціології і соціальної роботи з перших днів її створення є активним учасником міжнародного співробітництва. Більшість викладачів кафедри пройшли стажування в зарубіжних країнах, зокрема, Великій Британії, Бельгії, США, Данії, Німеччині, Угорщині, Словаччині.  За роки існування кафедри було реалізовано 8 міжнародних проектів. З них: 3 великі проекти міжнародної програми ТЕМПУС-ТАСІС, спрямовані на розвиток соціальної роботи в Україні і вдосконалення професійної підготовки фахівців соціальної роботи;  3 проекти – в рамках співпраці з благодійними фондами Нідерландів, метою яких було сприяння соціалізаційним процесам дітей-сиріт і дітей з обмеженими можливостями; 1 проект виконувався в рамках міжнародного фонду «Відродження» і передбачав випуск першого в Україні електронного видання часопису «Соціальна робота». Американо-український проект «TOUH» є одним з найбільш довготривалих і цікавих. Він розпочався у 2001 році і продовжується сьогодні. Проект спрямований на підтримку (моральну, фізичну, матеріальну) дітей-сиріт з вадами у ментальному розвитку. Кожного року влітку силами учасників проекту організовуються літні табори для дітей цільової групи. Реалізація проекту сприяє підвищенню рівня загального розвитку дітей, покращенню психічного і фізичного здоров’я, розвитку вольової сфери, емоційної стабільності, попередженню дезадаптованості, соціальної ізоляції.

   Другий рік продовжується проект «Приятелі», який підтримується Карпатським фондом і спрямований на допомогу дітям з обмеженими можливостями. Основна мета проекту – подолати існуючу в суспільстві ізоляцію дітей з обмеженими можливостями через налагодження товариських відносин з друзями-волонтерами та організацію вільного спілкування під час проведення різних індивідуальних та групових заходів.

 До роботи в проектах залучаються студенти – майбутні соціальні працівники. Вони працюють волонтерами в літніх таборах, беруть участь у роботі з дітьми з обмеженими можливостями. Кращі студенти мали змогу пройти практику у Великій Британії, Бельгії, Угорщині, Німеччині в рамках міжнародного співробітництва у різних проектах. Зокрема, у травні цього року  12 студентів перебували 10 днів в Німеччині (м. Дармштадт), де ознайомилися з роботою соціальних закладів Німеччини і системою підготовки соціальних працівників.

    Упродовж останніх років поглиблюється співробітництво з кафедрою соціальної політики і соціальної роботи Сегедського університету, кафедрою соціальної роботи  Дебреценського університету, з якою в цьому році була підписана угода про співробітництво, зокрема, проведення спільних досліджень ринку праці для молоді в Угорщині й Україні.

     Міжнародне співробітництво кафедри соціології та соціальної роботи дозволяє вивчити зарубіжний досвід практичної соціальної роботи і підготовки фахівців соціальної сфери і сприяє вдосконаленню соціальної роботи і соціальної освіти в Україні.


 

Козубовська Ірина Василівна, доктор педагогічних наук, професор,

завідувач кафедри соціології і соціальної роботи

 

Фото Марії Чаварги, студентки відділення журналістики УжНУ

 



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.