В УжНУ обговорювали перспективу розвитку медфаку

У великій «медичній» аудиторії УжНУ на базі обласної лікарні відбулися збори старост груп, громадських деканів, трудового колективу та засідання Вченої ради медичного факультету УжНУ. Із присутніми зустрівся і нещодавно призначений ректором Ужгородського національного університету доктор технічних наук, професор Федір Ващук.
         Свій виступ Федір Григорійович умовно поділив на дві частини: спочатку озвучив інформацію про перспективні напрями діяльності університету, другу ж частину побудував на враженнях і думках після відвідання корпусу медичного факультету, що на набережній Незалежності.
Перш за все, проф. Федір Ващук повідомив про важкий матеріальний стан й борги, яких в УжНУ понад 3,5 млн гривень. «Ми є однією з найбільших бюджетоутворюючих установ міста. Тому нам потрібно відстоювати свої інтереси у міській раді, щоб отримати підтримку від міської влади», - зазначив Федір Григорійович, а також навів ряд інших шляхів подолання фінансової кризи в університеті.
         Йшлося і про університетських працівників з числа адміністративно-господарського персоналу, котрі є такими лише на папері.  Насправді ж, є чимало таких, які самі не розуміють, в чому полягає їхня робота та навіть як називається посада, яку обіймають. До прикладу, є майже півсотні ставок гардеробників, а також технічні працівники, які взагалі не з’являються на роботі, а присутні достеменно не знають відповіді на жодне господарське питання.
        В.о. ректора також наголосив, що випускники УжНУ повинні бути конкурентоспроможними на освітньому ринку. Аби підвищити рівень та якість освіти, необхідно слідувати трьом стратегічним напрямкам розвитку. По-перше – обов’язкове вивчення однієї з іноземних мов протягом усього періоду навчання. Планується навіть ввести обов’язкове написання анотації до дипломних робіт іноземною мовою. По-друге, кожен випускник повинен володіти інформаційними технологіями. Третє – це обов’язкове володіння діловою українською мовою. «Сумно дивитись на ситуацію, коли випускник вищого навчального закладу й не може самостійно грамотно написати заяву», - зазначає Федір Григорійович.
        Дали слово і присутнім. Ректора відповів на усі запитання та закликав викладачів дати власні пропозиції щодо тих питань, які вони озвучували. Наприклад, щодо тривалості семестру. Крім того, присутні порушили питання навантаження викладачів. За словами Ф. Ващука, в УжНУ воно – одне з найвищих в Україні. Тому завданням є привести навантаження до середнього показника у державі.
        «Якби моя воля, то я б зробив в Ужгороді самостійний медичний вищий освітній заклад. Адже для цього є усі передумови, діють 38 кафедр. До того ж, є окремий стоматологічний факультет та кафедра фізичної реабілітації», - каже ректор. Крім того, він поділився планами звільнити цоколь медфаку для облаштування тут навчальних приміщень для медфаку. Йдеться про понад 1100 кв.м., які наразі захаращені непотрібом та потребують капітального ремонту. Також ректор озвучив намір облаштувати у дворику медфаку студентську їдальню (для цього оголосять відповідний тендер) та затишне студентське подвір’я. Йшлося і про перспективи створення Університетської клініки.
Усі ініціативи викликали схвальний відгук в аудиторії.

Джерело:УжНУ


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.