В УжНУ відбулася виїзна сесія Наукової Ради НАН України

З 24 по 28 вересня 2012 року в Ужгороді проходила виїзна сесія Наукової Ради НАН України з проблеми «Неорганічна хімія» за тематикою «Сучасні проблеми фізико-неорганічної хімії, нанохімії і технології».Організаторами наукового форуму виступили кафедра неорганічної хімії УжНУ та Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І.Вернадського Національної Академії Наук України (м. Київ).

На урочистому відкритті виступили директор Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І.Вернадського НАН України, академік НАН України, лауреат державної премії в галузі науки і техніки, доктор хімічних наук, професор Волков С.В., проректор з наукової роботи УжНУ, член-кореспондент НАН України, лауреат державної премії в галузі науки і техніки, доктор фізико-математичних наук, професор Височанський Ю.М. У доповідях виступаючих було відмічено, що основною метою роботи Наукової Ради є сприяння відділенню хімії НАН України у визначенні пріоритетних напрямів фундаментальних досліджень з неорганічної та «зеленої» хімії, здійснення висококваліфікованої оцінка стану та перспектив розвитку неорганічної хімії на Україні, визначення на цій основі найбільш перспективних досліджень, підготовка пропозицій щодо їх підтримки, участь у формуванні та реалізації державної науково-технічної політики.

У роботі Наукової Ради взяли участь провідні спеціалісти з усіх регіонів України – Києва, Донецька, Харкова, Дніпропетровська, Одеси, Львова, Івано-Франківська та Ужгорода. Під час сесії було заслухано 24 доповіді. На проблеми розвитку хімії твердого тіла в Україні, нанохімії, було звернуто увагу у виступах академіка Волкова С.В. (ІЗНХ, м.Київ), академіка Білоуса А.Г. (ІЗНХ, м.Київ), проф.Неділько С.А. (КНУ, м.Київ), проф.Приседський В.В. (ДНТУ, м.Донецьк). Актуальним питанням координаційної хімії присвячені виступи член-кореспондента Пехньо В.І. (ІЗНХ, м.Київ), член-кореспондента Гладишевського Р.Є. (ЛНУ, м.Львів), проф.Фреїка Д.М. (Прикарпатський університет). Перспективи наукових досліджень в області хімії «м’якого» тіла та хімічної технології розглядались у виступах проф.Мчедлова-Петросяна Н.О. (ХНУ, м.Харков), проф.Зінченко В.Ф. (ФХІ НАНУ, м.Одеса), проф.Єфрюшина Н.П. (ФХІ НАНУ, м.Одеса) та ряду інших провідних науковців. Своїми досягненнями в області фізико-хімічного аналізу багатокомпонентних систем, одержанні нових функціональних матеріалів, створенні нових органо-неорганічних структур, пошуку нових модифікаторів властивостей вторинних поліолефінів з учасниками зібрання поділились члени Наукової Ради НАНУ від Ужгородського університету проф.Переш Є.Ю., проф.Барчій І.Є., проф.Чундак С.Ю., а також доц.Сабов М.Ю., доц.Марійчук Р.Т.

У ході дискусії науковцями були окреслені найбільш важливі проблеми нашого суспільства, шляхи підвищення ефективності фундаментальних та прикладних досліджень, визначені основні напрями, за якими розвивається сучасна неорганічна хімія в Україні – фізико-неорганічна хімія, метастабільна хімія, нанохімія і нанотехнологія, хімічна екологія, біохімія, гетерофазна координаційна хімія, створення нових високоефективних хімічних процесів і матеріалів.


Джерело:УжНУ

 



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.