Міжгіря святкувало День народження (ФОТО)

Минула неділя видалася прохолодною, похмурою і дощовою. Однак це не завадило святковим урочистостям, які проводилися в цей день з нагоди Дня селища. Як і в попередні роки, за активної організаційної підтримки голови райдержадміністрації Василя Щура, який щиро вболіває за розквіт і добробут верховинської “столиці”, та спонсорського сприяння кандидата в депутати Верховної Ради України від Партії регіонів Михайла Ланя, який особисто взяв участь у святкуваннях, органу місцевого самоврядування свято вдалося.

 

Вже традиційно головні дійства в цей день проходять у центрі селища. З самого ранку народні майстри розгортали намети, пропонуючи свій крам на всі смаки, ніжно лоскотав ніздрі п’янкий запах смаженої картоплі, шашликів та інших національних страв. Різноманіття асортименту верховинської кухні, успадкованої від наших предків, надавши їй сучасного оздоблення, нових смакових якостей продемонстрували у конкурсі “Смачний обід” учні райцентрівських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст., професійного ліцею та студенти медичного коледжу. В асортименті страв як холодних, так і гарячих і на цей раз не було рівних ЗОШ №1, де проявили високий клас кухарів педагоги — шеф-кухар Олена Маслей та її помічники Марія Бошота, Людмила Янчик, Людмила Слюсар, Наталія Плець та молоді офіціанти в національному вбранні. Поруч вражали кулінарними здібностями їхні колеги з спеціалізованої ЗОШ ім. А. Волошина. Не було рівних за смаковими якостями голубцям по-новосільськи, зробленим за рецептом батьків Тетяни Дурунди. Під керівництвом шеф-кухаря Ірини Теслевич, педагоги Маргарита Бундзяк, Марія Щербанюк, Світлана Іванина, Наталія Коваль вклали не тільки своє вміння, а й душу в приготування запашного супу-бограша, токану з бринзою, тістечок та чимало іншого. Своєрідною у них була навіть горілчана настоянка. На відміну від загальноосвітніх шкіл, де в день свого професійного свята трудилися педагоги, свої кулінарні здібності в приготуванні страв та сервіруванні столу показали учні професійного ліцею та студенти медичного коледжу. Медики-четвертокурсники (класний керівник Людмила Шинко) у сервіровці столу крім гарячих страв надали перевагу найрізноманітнішим бутербродам. Привернули дівчата увагу журі і незвичним за смаковими якостями хлібом. Їхні ровесники — учні професійного ліцею в приготуванні страв надали перевагу грибам. Частували юні кухарі і запашним чаєм з цілого набору лікарських трав та меду, смакові властивості якого відзначив і гість нашого свята Михайло Ланьо.

 

Проявили педагоги фантазію і оригінальність в презентації тематичних виставок, використавши роботи учнів своїх шкіл. Наприклад, у ЗОШ №1 крім різноманітних вишивок привернули увагу композиції “Весела сім’я” та “Дорога додому”. А в СЗОШ ім. А. Волошина, вміло поєднавши елементи гумору, авторські вірші педагоги демонстрували композицію “Вчительського серця вистачить на всіх”. Високу оцінку журі дало і за композиції, зроблені з дарів природи.

 

В цей час на асфальті в малюнках відтворювали сучасне і майбутнє Міжгір’я 85 школярів райцентрівських ЗОШ. Найкращими визнано роботи учнів СЗОШ ім. А. Волошина Ірини Цендри (8 кл.), Яни Маркович (5 кл.) та Наталії Кузик (6 кл.), а серед учнів школи №1 призові місця посіли Денис Станкевічус (6 кл.), Оксана Юрик (5 кл.) та Богдана Млавець (6 кл.). За фінансової підтримки кандидата в народні депутати Михайла Ланя переможців нагороджено Грамотами та цінними подарунками, а всіх учасників конкурсу — заохочувальними призами.

 

Урочисту частину свята розпочав в.о.селищного голови Василь Юрик. Привітавши міжгірців з уродинами селища, господар запросив на сцену голову РДА Василя Щура, кандидата в депутати Верховної Ради від Партії регіонів Михайла Ланя, в.о. голови Закарпатського регіонального відділення АМУ Івана Ревтія, священнослужителів — благочинного Міжгірського округу прот. Євгенія Добру та декана Міжгірського деканату прот. Федора Славця, а також секретаря селищної ради Мирославу Пішту.

 

Про позитивні зміни, що сталися в селищі останніми роками, про задуми щодо його розбудови в майбутньому у вітальному слові говорив керівник району Василь Щур. Водночас він подякував органу місцевого самоврядування, який за тісної співпраці з владою району, жителями селища робить все для розквіту мальовничого Міжгір’я.

 

Свої враження від побаченого на святі у вітальному слові висловив кандидат у народні депутати Михайло Ланьо. Побажав жителям верховинської “столиці”, всім верховинцям подальшого розквіту, добробуту, щастя, визнав майбутні перспективи туристичного краю.

 

Привітавши учасників свята з 597 річницею селища, представник регіонального відділення асоціації міст України Іван Ревтій назвав орган місцевого самоврядування запорукою розквіту і добробуту селища.

 

Бажали добра, миру, здоров’я, подальшої розбудови нашого селища під Божим благословенням священнослужителі — отці Євгеній Добра та Федір Славець.

 

Секретар селищної ради Мирослава Пішта у вітальному слові подякувала за фінансову підтримку Михайлу Ланю, кандидату в депутати Верховної Ради, всім, хто долучився до проведення Дня селища.

 

Почесними грамотами ОДА Василь Щур нагородив ветеранів праці П.Й. Гримута та М.Ю. Мушку, а також директора Між-гірської ЗОШ І-ІІ ст. Михайла Шагура, ряд кращих працівників різних галузей, учнів та спортсменів відзначив Грамотами райдержадміністрації. Від селищної ради Почесні грамоти, квіти та цінні подарунки вручили Василь Юрик та Мирослава Пішта.

 

За сприяння голови федерації футболу Закарпаття, кандидата в народні депутати від Партії регіонів Михайла Ланя цінними подарунками відзначено переможців у номінаціях “Найстаріший житель селища” — М.І. Буту, “Дитина року” — Вікторію Герц, “Наймолодше подружжя” — Діану Крьоку та Володимира Ференца, “Майбутнє Міжгір’я” — Андрія Башука (11 кл, ЗОШ №1), Іванну Мишанич (8 кл., ЗОШ І-ІІ ст.) та Вікторію Гренджу (11 кл., СЗОШ). Звання “Почесний житель селища” під бурхливі оплески удостоїлися настоятель Петро-Павлівського православного храму смт. Міжгір’я, прот. Євгеній Добра та парох храму святого Архистратига Михаїла смт. Міжгір’я, прот. Федір Славець.

 

Всі заходи, що проводилися в цей день у райцентрі, супроводжувалися концертною програмою. Ведуча свята Галина Рекіта представляла добре відомі в краї художні колективи та виконавців. Це — фольклорний колектив районного будинку культури (кер. Ю. Біланинець та Т. Гимба), троїсті музики ДМШ (кер. Ю. Біланинець), народний квартет “Лілея” (кер. С. Башук), дует у складі Оксани та Мар’яни Качайло, виконаців — Оксану Синишину, Анюту Гулан, Катю Гавриш, Ростислава Грамарчука.

 

Ближче до вечора святкові урочистості продовжили свічковий хід, феєрверки та насичена концертна програма за участі заслужених артистів України Еріка Вайди, Олександра Садварі, переможців та лауреатів республіканських і міжнародних конкурсів Василя Філеша, Владислава Голованова, Яни Сікомас, Миколи Мацько та гурту “Без обмежень” (м.Київ).

 

Під проливним дощем, ховаючись під парасолями, міжгірці вітали учасників концертної програми, святкували черговий День народження рідного селища.

 

 

 

 


Джерело:Міжгірський район



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.