У москві через українську мову чоловіка звинуватили в хуліганстві. Чому в Україні не штрафують за спілкування російською мовою?

На співробітника охорони в столиці держави-агресорки москві склали адміністративний протокол про дрібне хуліганство. Причиною стало те, що чоловік говорив телефоном українською мовою.
Йому загрожує штраф або адміністративний арешт на 15 діб.
Виникає цікаве питання: Чому в Україні не штрафують за спілкування російською мовою? Можливо варто внести зміни в Конституцію України та скоригувати Закони України щодо використання російської мови на території України, враховуючи воєнний стан, а також те, що однією з причин нападу росії на Україну була російська мова, якою спілкувались більша частина нашого населення, особливо у центральних та південно-східних регіонах.
Згідно ст. 10 Конституції України: Державною мовою в Україні є українська мова.
Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.
В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.
Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.
Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.
Згідно ст. 4 Закону України "Про державну мову та мови національних меншин в Україні": Вибір мови міжособового і приватного спілкування громадян України є невід'ємним і гарантованим державою особистим правом усіх громадян.
У серпні 2022 року було проведено соцопитування громадян України: Якою мовою розмовляють українці вдома?
Дані опитування: «Продовжує зростати кількість тих, хто частіше розмовляє українською мовою вдома. Так, сьогодні 51% зазначили, що розмовляють вдома українською (у квітні 2022 року – 48%), третина – двома мовами, 13% - російською. Більше половини жителів півдня та сходу двомовні, близько чверті – російськомовні. Використання російської у побуті зменшилося приблизно вдвічі».
За даними соціологів, 76% опитаних вважають українську мову рідною, 19% – російською. Водночас 30% російськомовних назвали своєю рідною мовою українську.
86% вважають, що українська мова має бути єдиною державною мовою. 10% підтримують статус російської як офіційної в окремих регіонах, лише 3% за російську як другу державну мову в Україні.
Українцями за національністю вважають себе 92% громадян нашої держави, 5% відносять себе до росіян, 3% - до інших етносів.
Про це свідчать результати десятого загальнонаціонального опитування: "Ідеологічні маркери війни (27 квітня 2022)", проведеного соціологічною групою "Рейтинг", передає Укрінформ.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.