Хімічний і біологічний факультети УжНУ об’єднувати не будуть

Про це повідомив під час зустрічі з колективами обох факультетів в. о. ректора УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук. «Про реорганізацію, тобто об’єднання хімічного та біологічного факультетів не було й думки. Це системні факультети будь-якого класичного університету. Треба працювати над збільшенням кількості студентів, аспірантів, наукових працівників», — зазначив Федір Григорійович.

Чутки про те, ніби фізичний, математичний, хімічний, біологічний, філологічний факультети знаходяться на утриманні більш «престижних» спеціальностей вишу, є неправдивими. У них навпаки — велике державне замовлення, що є синонімом значного державного фінансування. Тому під час наступної вступної кампанії УжНУ працюватиме над популяризацією цих спеціальностей.

Натомість актуальним питанням є реорганізація 27 філій інших вишів, розташованих на Закарпатті. За кількістю студентів (10700) у них навчається «ще один УжНУ», натомість якість освіти там значно нижча. З початку вересня оголошено про можливість зарахування таких студентів до Ужгородського національного університету, але поки що вони не поспішають залишати ці заклади.

Наразі ж головне завдання керівництва УжНУ - це підготовка до опалювального сезону, — вважає в. о. ректора УжНУ. Університет досі не погасив борг за минулий рік. Втім, студенти не будуть мерзнути, а до кінця наступного тижня у гуртожитках включать гарячу воду. Для кращого збереження тепла у кімнатах до кінця місяця планується встановити 120 нових вікон.

Щодо навчального процесу, то він триває на достатньому якісному рівні. Федір Ващук зазначає: «Як на те, що можна було зробити у цих умовах, зроблено багато. Факультети навчилися самоорганізації. До цього часу вони власними силами утримували рівень університету. Зараз ми намагаємося покращити ситуацію системними управлінськими рішеннями».

Керівник УжНУ переконаний, що студенти повинні отримати при випуску хороші знання з інформаційних технологій, іноземної та ділової мови. Тому вже з наступного семестру введуть додаткові курси з цих дисциплін.

В. о. декана хімічного факультету, доктор хімічних наук, професор Василь Лендєл, ознайомив Федора Григорійовича зі студентськими аудиторіями та науковими лабораторіями цього підрозділу. Нещодавно на біологічному та хімічному факультетах пройшли міжнародні конференції. За відмінну організацію наукових заходів в. о. ректора УжНУ вручив грамоти працівникам кафедр та в. о. деканів і пообіцяв надати премію.

Під час зустрічі пролунало й запитання про можливі звільнення працівників УжНУ на час канікул. В.о. ректора відповів, що ні на період канікул, ні за віковими ознаками нікого не звільнятимуть. Молодь також будуть підтримувати і надавати можливості для реалізації. Єдиний критерій — користь, яку може принести науковому і освітньому потенціалу УжНУ аспірант, викладач, науковець чи інший працівник.

 

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

Фото автора

 

 



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.