Зелений чай може стати частиною профілактики раку грудей

Екстракт зеленого чаю, поліфенон Е, перешкоджає росту ракової пухлини, що потенційно може бути фактором профілактики або лікування раку молочної залози, вважають американські онкологи.

 

Відкриття вчених було представлено в ході 11-ої щорічної міжнародної конференції з проблем профілактики раку.

 

У дослідженні брали участь 40 жінок з гормонально незалежним раком грудей. Частина з них отримувала поліфенон Е, який блокує фактор росту судинного ендотелію та гепатоцитів, обидва з яких провокують ріст клітин пухлини, їх переміщення та проникнення в здорові тканини.

 

За допомогою іншої групи, яка отримувала плацебо, вчені контролювали експеримент.

 

Учасниці дослідження були розділені на групи, які отримували 400, 600 або 800 міліграм поліфенону E або плацебо двічі на тиждень протягом 6 місяців.

 

Щоб структурувати дані, дослідники брали в учасниць експерименту аналізи крові і сечі через два, чотири і шість місяців від старту.

 

Як показали результати дослідження, жінки, які отримували екстракт поліефенону, мали в середньому 10-кратне збільшення метаболітів зеленого чаю в сечі і крові в порівнянні з тими, хто приймав плацебо. Крім того, вони мали значне скорочення факторів росту гепатоцитів (клітини печінки, які беруть участь у синтезі і зберіганні білків, трансформації вуглеводів, синтезі холестерину, жовчних солей і фосфоліпідів).

 

Дослідники також зафіксували тенденцію до скорочення обсягу холестерину і фактора росту судинного ендотелію у жінок, які отримували екстракт.

 

Втім, вчені зазначають, що поки ще занадто рано рекомендувати зелений чай для профілактики раку грудей. Вчені мають намір провести кілька супутніх досліджень, щоб з'ясувати вплив екстракту зеленого чаю в групі жінок з високим ризиком розвитку раку молочної залози.

 

Раніше американські вчені встановили, що зайва вага навіть без діагнозу ожиріння на 30% збільшує ризик рецидиву найбільш поширених типів раку грудей навіть за наявності оптимальної терапії.


Джерело:ua.korrespondent.net

 



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.